Kärsitkö univaikeuksista? Tässä ovat pahimmat virheet, joihin voit syyllistyä

Et saa unta ja tuskastut sängyssä pyörimiseen, mitä jos vielä hetken aikaa viettäisi aikaa tietokoneella? Keräsimme yhteen suurimmat virheet, joihin uniongelmista kärsivä voi syyllistyä.

Nukkuminen on tärkeää hyvinvoinnille ja univaje aiheuttaa useita terveysongelmia, minkä lisäksi se näkyy niin vyötäröllä kuin kasvoillakin. Jos kärsit uniongelmista, vältä näitä virheitä!

Pysyt sängyssä, vaikka et saa unta

Nouse ylös ja lueskele vaikkapa lehteä niin kauan, että koet olosi uniseksi. Vältä kuitenkin virkistäviä puuhia ja pysy erossa televisiosta ja tietokoneesta, sillä niiden valo tekee nukahtamisesta entistäkin vaikeampaa.

Älä ota yömyssyä

Alkoholi väsyttää, mutta se vaikuttaa unen laatuun tehden siitä kevyempää ja katkonaisempaa.

Vältä nettiä

Nykyteknologian ansiosta moni pitää puhelinta, tietokonetta tai tablettia sängyn vieressä tai makuuhuoneessa. Älä vietä iltojasi internetissä surffaillen, sillä se pilaa yöunesi. Laitteiden kirkas valo kehottaa aivojasi pysymään virkeänä ja hereillä, vaikka tarkoitus olisi rauhoittua ja suunnata unten maille.

Luovu kofeiinista

Älä juo kofeiinia sisältäviä juomia kello 15.00 jälkeen, sillä jos kärsit uniongelmista, piristävät juomat pahentavat niitä entisestään.

Vältä hikiliikuntaa ennen nukkumaan menoa

Hikiliikunta piristää, joten vältä jumppaa 2–4 tuntia ennen sänkyyn menoa. Sen sijaan rauhallinen kävelylenkki, venyttely ja jooga helpottavat nukahtamista.

Älä tee töitä sängyssä

Nykyään on yleistä, että työpäivä aloitetaan kirjaimellisesti heti heräämisen jälkeen ja lopetetaan hetkeä ennen nukkumaan menoa – älä tarkasta sähköposteja tai tee muitakaan töitäsi sängyssä. Sänky on vain nukkumista ja rakastelua varten.

Mene lääkärin juttusille

Jos kärsit univaikeuksista pitkään ja ne vaikuttavat elämääsi, teet suuren virheen, jos et keskustele asiasta lääkärisi kanssa. Nukkuminen on kehon palautumista päivän tapahtumista ja jos et saa riittävästi lepoa, koet olosi väsyneeksi päivisin ja vaikeutat elämääsi turhaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja