Kärsitkö uniongelmista? Testaa näitä näppäriä vinkkejä!

Uni ei tule, vaikka luovuit kahvittelusta ilta-aikaan ja hankit pimennysverhot keskikesän aurinkoa peittämään. Millä houkutella Nukku-Matti kylään?

Jos nukahtamisesta on tullut jokailtainen ongelma ja varhaiset aamut kuluvat silmät ristissä, ei vireystila päivänkään mittaan ole hyvällä tolalla.

Näillä vinkeillä hallitset unirytmiäsi:

Ota päiväunet

Lepuuttele joka päivä samaan aikaan, jotta kehosi tottuu säännölliseen rytmiin. Älä vaivu uneen liian pitkäksi aikaa, jotta päiväunet eivät haittaisi yöunta. Päivittäiset 20 minuutin päikkärit piristävät. Paras ajankohta päivälevolle on puolisen tuntia lounaan jälkeen. Rauhassa nautittu ateria luonnollisestikin nukuttaa!

Aloita aamu kävelyllä

Suuntaa ulos oitis silmäsi avattuasi äläkä jää sänkyyn pyörimään. Raikas ulkoilma ja erityisesti aurinko herättävät varmasti. Sisäinen kello osaa aistia, että heräämisen jälkeen 14-16 tunnin kuluttua on aika palata takaisin untenmaille.

Listaa murheesi

Jos mielessä pyörivät murheet pitävät iltaisin unen loitolla, on syytä ottaa kynä käteen. Anna itsellesi vartti aikaa pohdiskella murheitasi ja listaa ne sitten ylös. Helpotat oloasi, kun tiedostat asiat, joille voit tehdä jotain.

Viilennä makuuhuoneesi

Lämmin suihku illalla saattaa rentouttaa, mutta nukahtaakseen kehon täytyy laskea ruumiinlämpöä. Vilvoittelu ennen nukkumaan menoa toimii paremmin unen houkuttelijana. Huolehdi kesäaikaan riittävästä tuuletuksesta ja makuuhuoneen pimentämisestä.

Uuvuta itsesi

Uni kyllä tulee, kun on tarpeeksi väsynyt. Laita sydämesi sykkimään urheilun parissa niin, että tunnet illalla iloa petiin painumisesta. Fyysinen rasitus päivän aikana on yksi parhaista unentuojista.

Sulje näyttöpäätteet

Älä katso televisiota tai hyöri tietokoneella juuri ennen nukkumaanmenoa. Näyttöpäätteen tuijottelu stimuloi aivoja ja vaikeuttaa nukahtamista.

Luota rutiineihin

Löydä omat rutiinisi, joita noudattamalla joka ilta annat kehollesi ärsykkeitä unen vastaanottamiseen. Valitsetko seuraavan päivän vaatteet valmiiksi jo illalla? Teetkö aamiaista valmiiksi jääkaappiin? Käytkö läpi huomisen aikataulun?

Hanki muistikirja

Jos saat unen rajamailla kiinni jostain ajatuksesta, joka sinun tulee muistaa seuraavana päivänä, kirjoita se oitis ylös. Näin sinun ei tarvitse vatvoa asiaa pidempään unen kustannuksella.

Lähde: spine-health.com

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja