Karppaus vai rasvattomuus - taas uusi tutkimus

Kalorien alkulähteellä ei välttämättä ole kovinkaan suurta merkitystä painonpudotuksessa, arvioi yhdysvaltalainen tutkimus. Laihduttajat voivat yrittää pudottaa painoaan erilaisilla erikoisruokavalioilla, kuten tietyllä määrällä rasvaa, hiilihydraatteja tai proteiineja. Tutkimuksen mukaan tärkeämpiä olivat kalorimäärä ja itsekuri.

Tutkijat vertailivat neljää erilaista laihdutustapaa, joissa koehenkilöt söivät eri määriä rasvaa, hiilihydraatteja ja proteiineja. Kaikki dieetit oli suunniteltu siten, että ne vähensivät 750 kaloria päivässä. Dieettien eteneminen tarkastettiin puolen vuoden ja kahden vuoden kuluttua. Tuloksissa ei ollut tutkimuksessa eroja.

Aiempien tutkimusten mukaan jotkut ruokavaliot, etenkin vähähiilihydraattinen, toimisi laihduttajana muita tehokkaammin. Tutkijat ovat kuitenkin olleet näkemyksestä erimielisiä.

– Jos laihdutat mieluummin vähentämällä rasvan määrää tai vähentämällä hiilihydraattien määrää, tämän tutkimuksen mukaan voi valita kumman vain. Molemmat ovat yhtä menestyksekkäitä, sanoo professori Christopher Gardner Stanfordin yliopistosta.

Tutkimustulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

(MTV3 - STT - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat