Karppaus on nostanut kolesteroliarvoja – sydänkohtauksiin luvassa kasvua?

Suomalaisten kolesteroliarvot ovat nousseet tuntuvasti viiden viime vuoden aikana, kertoo Finriski 2012 -tutkimus. Sydänkohtausten määrän ennustetaan lisääntyvän muutoksen vuoksi sadoilla lähivuosina.

Tutkijoiden mukaan kasvu johtuu kovien rasvojen käytön lisääntymisestä ja hiilihydraattien vähentämisestä eli karppauksesta.

– Karppauksesta tulee sydämen kannalta hengenvaarallista, jos hiilihydraatit korvataan kovilla eläinrasvoilla, varoitetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteessa.

Erityisen vahingollisena pidetään voita sisältävien levitteiden käytön yleistymistä.

Kolestroliarvot nousseet prosenteilla

Kolesteroliarvot ovat nousseet naisilla 3,1 prosenttia ja miehillä 1,7 prosenttia viiden vuoden aikana. Nyt ne ovat naisilla keskimäärin 5,31 ja miehillä 5,34 millimoolia litraa kohden. Suositusten mukaan luvun pitäisi olla alle 5.

Ennusteen mukaan naisten sydänkohtaukset lisääntyvät lähivuosina 100–170:lla ja miesten 200–300 tapauksella vuosittain.

Tutkimus on tehty viiden vuoden välein vuodesta 1972 lähtien. Korkeimmillaan kolesterolipitoisuus oli 1970-luvun alussa. Väestöä tutkitaan satunnaisotoksella eri puolilla Suomea.

(MTV3–STT)

Lue myös:

    Uusimmat