Mainos

Karpo ei halunnut olla julkkistoimittaja

– Olen kamalan hämilläni, sanoo yllättäen arvovaltaisen Valtion journalistipalkinto saanut Hannu Karpo.

Hän on tullut tunnetuksi toimittajana, joka haastaa virallisen arvovallan ja tarttuu aiheisiin, joiden paljastaminen voi olla kiusallista vallanpitäjille.

Karpo on tehnyt ärhäkkää paljastusjournalismia jo 53 vuotta ja tullut sitä kautta ehkä Suomen tunnetuimmaksi toimittajaksi.

Tunnustuksen saadessaan hän raotttaaa toisen puolensa: vaatimattomuuden ja kertoo, ettei hän ikinä ole halunnutkaan olla julkkis.

– Musta on ollut kamalan hienoa tehdä ohjelmia ja tehdä niitä ohjelmien kautta eikä itseni kautta. Tää on sellainen ikuinen valuvika meikäläisessä, että mä olen aina yrittänyt juosta karkuun.

– Mulla on ollut työssäni kaksi tavoitetta, toinen on hankkia elanto ja toinen on yhteiskunallinen tavoite: herättää keskustelua sellaisista asioista, jotka ovat olleet väärin ja vinossa ja kyllä sitä keskustelua on tämän 53 vuoden aikana jonkin verran kyennyt herättämäänkin, kertoo maaliskuussa 70 vuotta täyttänyt Karpo.

– Parlamentti on tehnyt lakeja, joista se on käyttänyt nimeä Lex-Karpo.

– Yksittäisten ihmisten elämää on voinut helpottaa ohjelmienkautta tulleiden epäkohtien julkistamisella.

Karpo kertoo eilen viimeeksi saaneensa puhelun naiselta, jota hän haastatteli kymmenen vuotta sitten. Nainen kertoi, että ohjelman ansiosta hän sai lapsineen pitää asuntonsa ja halusi nyt kiittää Karpoa siitä.

– Kyllä tällainen lämittää tavattomasti.

Toimittaja oli roskaduuni

Karpo kertoo käyttäneensä aina toimittaja-titteliä, vaikka se oli hänen uransa alkuaikoina 60-luvulla oli roskaduunia.Karpon sanoin "Kuka tahansa joka ei ollut mitään, tuskin olivat apukoulusta päässeet, nimittivät itseään toimittajiksi".

– Olen pyörittänyt jonkinlaista liiketoimintaa ja olisin voinut käyttää toimitusjohtajan tai tuottajan titttelia, mutta olen aina halunnut olla toimittaja, sanoo Karpo.

– Mä olen ollut toimittajan tittelistä erittäin ylpeä ja nyt – tämän palkinnon jälkeen – vedän yhtäläisyysmerkit toimittajan työn ja journalismin välille.

Valtion journalistipalkinto myönnettään pitkästä ja merkityksellisestä journalistisesta urasta, tänä vuonna 20. kertaa. Karpon lisäksi palkinnon saivat toimittajat Timo Kanerva, Liisa Tukkimäki ja Janne Virkkunen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.