Karmiva pahoinpitely toi ehdotonta vankeutta vasta hovioikeudessa

Helsingin hovioikeus tuomitsi nuoren miehen vankilaan silmittömistä väkivallanteoista Espoossa. Pahoinpitelyt tapahtuivat elo-syyskuussa 2009.

Mies taklasi yhden uhreistaan takaa-ajon päätteeksi alas neljä metriä korkealta kävelysillalta. Hän meni vielä rappuset alas sekä potki ja löi tiedotonta uhria.

Toinen tapaus kohdistui joukkoon nuoria. Yhden kasvoista murtui luita, kun tuolloin 18-vuotias mies potki häntä. Teon motiivi oli Länsi-Uudenmaan syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjän Heli Postin mukaan se, että uhrit puhuivat ruotsia ja heillä oli pitkät hiukset.

Espoon käräjäoikeus oli tuominnut Henri Erik Kupiaksen, 22, alle kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen ja yhdyskuntapalveluun. Molemmat osapuolet valittivat käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

Tuomittu vaati kaikkien syytteiden kumoamista tai vähintään tuomion alentamista. Syyttäjä puolestaan vaati tuomion koventamista.

Hovioikeus piti käräjäoikeuden rangaistusta liian lievänä, koska ulkopuolisiin kohdistui silmitöntä ja poikkeuksellisen julmaa väkivaltaa. Se tuomitsi Kupiaksen kolmen vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Päätös syntyi äänestämällä. Yksi kolmesta jäsenestä olisi pitänyt käräjäoikeuden rangaistuksen ennallaan.

Pitkä oikeusprosessi

Väkivallanteot tapahtuivat kolme vuotta sitten elokuussa ja syyskuussa. Heli Postin mukaan pitkää oikeusprosessia selittää muun muassa se, että epäillyt saatiin kiinni vasta alkuvuonna 2010.

Käräjäoikeus antoi tuomion asiasta vuosi sitten marraskuussa. Ennen hovioikeuden käsittelyä Posti teetti lisätutkinnan kävelysillalla tapahtuneeseen pahoinpitelyyn.

Törkeästä pahoinpitelystä syytettyjä oli alkuaan kaksi, mutta näyttöä löytyi vain Kupiaksen osalta. Toisessa tapauksessa muutama muukin sai tuomion, mutta he tyytyivät hovioikeuden antamiin sakkorangaistuksiin.

Kupiasta ei määrätty heti vangittavaksi. Hovioikeuden tuomio ei vielä ole lainvoimainen, sillä siihen voi hakea valituslupaa korkeimpaan oikeuteen. Aikaa valitusluvan hakemiselle on 60 päivää hovioikeuden päätöksen jälkeen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat