Mainos

Karjalassa neljät vaalit

Venäjän Karjalan reilut 550 000 äänioikeutettua valitsivat tänään tasavallalle uutta johtoa. Tasavallassa valittiin yhtä aikaa hallituksen puheenjohtaja, 61 edustajaa kaksikamariseen lakiasäätävään kokoukseen eli parlamenttiin, 19 aluejohtajaa sekä paikallisneuvostot. Vaalitulokset selviävät huomisaamuna.

Tasavallan päämiehen eli hallituksen puheenjohtajan paikasta on Karjalassa käyty ennennäkemättömän skandaalikärystä kampanjaa, joka on kiertynyt kahden pääehdokkaan - uudelleenvalintaa tavoittelevan Viktor Stepanovin, 51, ja kahdeksan vuotta Petroskoin kaupunginjohtajana toimineen Sergei Katanandovin, 43, ympärille.

Vaalien alusviikolla Stepanov joutui torjumaan nimettömän lentolehtisen väitettä, jonka mukaan hän olisi hankkinut miljoonan dollarin huvilan Välimereltä. Katanandovia on puolestaan syytetty mm. kalliin asunnon oston ja remontin kustantamisesta hämäräperäisin varoin.

Karjalan keskusvaalilautakunta puuttui viime viikolla Stepanovia vastaan suunnattuun lentolehtiskampanjaan, ja antoi jutun syyttäjänviraston tutkittavaksi. Vaalikampanja on poikinut tukun muitakin tutkintapyyntöjä.
-Loanheittoon osallistuneet tahot joutuvat pyytelemään anteeksi vielä pitkään. Ensimmäistä kertaa Karjalan historiassa vaalikampanjaa on käyty kovin ottein, arvioi Petroskoissa Krasnaja-kadun äänestyspaikalla aamulla äänestänyt Katanandov.

Hän ennusti, että Karjalan johtomiehen paikka ratkeaa vasta toisella äänestyskierroksella. Toinen kierros järjestetään kahden viikon kuluessa, mikäli kukaan kuudesta ehdokkaasta ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta annetuista äänistä. Anohin-kadun äänestyspaikalla äänestänyt Stepanov ei halunnut arvailla kuka voittaa vaalit.
-Siitä päätetään äänestyskoppien salaisuudessa. Valta on kansan käsissä, ja sen valintaa on kunnioitettava, hän sanoi. Hänkin pahoitteli tämänkertaisen vaalikampanjan kääntymistä loanheitoksi.
-Tämänkertainen vaalikampanja oli kireämpi ja likaisempi kuin neljä vuotta sitten, hän huomioi.

Stepnovin ja Katanandovin lisäksi hallituksen puheenjohtajan paikalle ehdolla ovat Karjalan entinen pääministeri Sergei Blinnikov, Venäjän parlamentin jäsen Larissa Zlobina, Karjalan lakiasäätävän kokouksen jäsen Aleksandr Tshazhengin sekä Naistenliiton puheenjohtaja Maria Domesevu. Parlamenttivaaleissa ehdokkaita oli 319 ja aluejohtajan paikkoja tavoitteli 91 ehdokasta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.