Karjalan palautusväitteet yllättivät Halosen

Väite Venäjän tekemästä Karjalan palauttamistarjouksesta oli uutta tietoa myös presidentti Tarja Haloselle.

Presidentti Tarja Halonen totesi tänään, että väitetty Karjalan palautustarjous ei ole koskaan tullut esiin niissä keskusteluissa, joita hän kävi presidentti Mauno Koiviston ja presidentti Martti Ahtisaaren kanssa heidän presidenttikausiensa aikana.

Kainuun Sanomien viimeviikkoisen jutun mukaan Venäjän varapääministeri Gennadi Burbulis olisi alkuvuodesta 1992 tarjonnut Karjalaa takaisin Suomelle.

Lehden mukaan Koivisto torjui tarjouksen, koska salaisen asiantuntijaryhmän laskelmat osoittivat Karjalasta koituvien miljardiluokan kustannusten olevan Suomelle liikaa.

Entinen ulkoministeri Paavo Väyrynen (kesk.) totesi viime viikolla STT:lle, ettei hänellä ole asiasta mitään tietoa. Väyrynen epäili, ettei palautustarjousta ole edes tehty.

Presidentti Halonen kommentoi Karjala-asiaa Latvian presidentin Valdis Zatlersin pikaisen Suomen-vierailun yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Toukokuun lopulla virkaan valittu Zatlers oli valinnut Suomen ensimmäisen Skandinavian virkamatkansa kohteeksi.

Halonen sai vierailukutsun

Presidentit keskustelivat ensitapaamisensa yhteydessä muun muassa Suomen ja Latvian suhteista sekä ympäristö- ja energiakysymyksistä.

Presidentti Zatlers kuvasi kaksituntisen keskustelun tunnelmaa ystävälliseksi ja vapautuneeksi. Hän myös kutsui presidentti Halosen valtiovierailulle Latviaan. Presidentti Halonen sanoi arvostavansa, että Zatlers haluaa jatkaa edeltäjänsä Vaira Vike-Freibergan tapaan läheistä yhteistyötä Suomen kanssa.

Pitkään lääkärinä ja sairaalan johtajana työskennellyt Zatlers valittiin presidentiksi Vike-Freibergan tavoin Latvian päivänpolitiikan ulkopuolelta. Laajaa kansansuosiota nauttinut Vike-Freiberga väistyi tehtävästä lain sallimien kahden nelivuotiskauden täytyttyä. Runsaan kuukauden virkaa hoitanut Zatlers ei myöntänyt tuntevansa tilanteesta paineita.

- Täytyy vain tehdä parhaansa. Aluksi olen keskittynyt erityisesti sisäpolitiikkaan ja luomaan yhteyksiä virkamiehiin. Kirurgin täytyy tuntea kansansa syke, ja tämä takaa pärjäämisen myös PR-työssä, Zatlers vertasi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat