Mainos

Karjalainen: Mielenterveysongelmat yleisiä turvapaikanhakijoilla

Mielialaoireet sekä psykosomaattiset kivut ovat yleisiä vastaanottokeskuksissa asuvilla turvapaikanhakijoilla.

Sanomalehti Karjalaisen selvityksen mukaan masentuneisuus, ahdistuneisuus, unettomuus, psykosomaattiset kipuoireet ja muut mielialahäiriöistä johtuvat ongelmat olivat turvapaikanhakijoilla hyvin yleisiä.

Kaikkein yleisimmäksi yksittäiseksi vaivaksi kyselyssä nousivat vatsa- ja suolisto-oireet. Unettomuus, päänsärky ja eri ruumiinosissa ilmenevät kivut saivat keskenään yhtä paljon mainintoja. Myös vanhat kidutus- tai pahoinpitelyvammat mainittiin selvityksessä.

Valtaosa vastaajista kertoi turvapaikanhakijoille määrätyn erilaisia psyyke- masennus- tai unilääkkeitä.

Karjalainen selvitti turvapaikanhakijoiden terveydentilaa vastaanottokeskuksille suunnatulla kyselyllä. Kysely lähetettiin kaikkiin 17:ään Suomessa tällä hetkellä toimivaan vastaanottokeskukseen. Kyselyyn vastasi 14 vastaanottokeskusta.

Terveysongelmat esiin myös väitöstutkimuksessa

Turvapaikanhakijoiden terveydentilan ongelmat ovat tulleet aiemmin esiin Ilkka Pirisen väitöstutkimuksessa.

– Omassa tutkimuksessani ilmeni, että 57 prosentilla aikuisista tutkituista oli kidutuskokemuksia ja sen lisäksi 12 prosentilla väkivaltakokemuksia. Näyttää siltä, että nämä kokemukset ovat yhteydessä moniin sairauksiin ja mielenterveysongelmiin. Mielenterveyden häiriöitä oli ollut puolella tutkimukseni kohteista, Pirinen kertoo Karjalaisessa.

Pirinen suosittaa, että jokaisessa vastaanottokeskuksessa pitäisi olla oma lääkäri. Tällä hetkellä monessa vastaanottokeskuksessa on terveydenhoitaja, mutta lääkäreitä vain ani harvassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.