Mainos

Karjala olisi ollut ostettavissa takaisin?

Kainuun Sanomien mukaan Venäjän presidentin Boris Jeltsinin hallinto antoi Suomelle vuoden 1991 lopulla epävirallisia viestejä Karjalan palauttamisesta.

Venäjä oli syksyllä 1991 kertonut palauttavansa Japanille toisessa maailmansodassa valtaamansa Kuriilien saaret. Täten Suomessa viestit ymmärrettiin Kainuun Sanomien mukaan mahdollisuudeksi ostaa Karjala takaisin.

Lehden tietojen mukaan Venäjän presidentin Boris Jeltsinin hallinto oli antanut Suomelle vuoden 1991 lopulla epävirallisia viestejä Karjalan palauttamisesta.

Kainuun Sanomien mukaan presidentti Mauno Koiviston käskystä toiminut salainen asiantuntijaryhmä arvioi vuosien 1991-1992 aikana kuluja, joita Karjalan palauttaminen olisi aiheuttanut. Ryhmän laskelmien mukaan Karjalan palauttaminen olisi maksanut Suomelle 64 miljardia markkaa.

Kuluja olisi koitunut yhdyskunta- ja kaupunkirakentamisesta. Pidemmällä aikavälillä perusrakenteiden kunnostuskulut olisivat nousseet 350 miljardiin.

Laskelmia tehtiin samaan aikaan, kun Suomi neuvotteli Venäjän kanssa uudesta naapuruussopimuksesta.

Koiviston mielestä Karjalan palautuksen hinta oli liian kallis, kertoo Kainuun Sanomat. Muistelmissaan Koivisto kirjoittaa, että hän sanoi Jeltsinille ETYK-huippukokouksessa heinäkuussa 1992, ettei Suomella ole varaa ostaa Karjalaa takaisin.

Karjalan Liitossa uskotaan, että asiantuntijaryhmä saattoi hyvinkin olla olemassa.

- Mä olen nyt ymmärtänyt näin, että tämän presidentin asettaman työryhmän olemassaolo on vahvistettu ulkoministeriön keskeisen virkamiehen toimesta. Silloinhan tämmöset asiat antavat viitteitä siihen, että uudella Venäjällä oli tuossa vaiheessa intressi edetä Kuriilien saarten palautuksen sekä Karjala-kysymyksen tiimoilta tavalla, jota Neuvostoliitto ei tehnyt, Karjalan Liiton puheenjohtaja Markku Laukkanen painottaa.

Laskelmia tehtiin samaan aikaan, kun Suomi neuvotteli Venäjän kanssa uudesta naapuruussopimuksesta.

Väyrynen: Karjala-väite ei uskottava

1990-luvun alussa ulkoministerinä toiminut Paavo Väyrynen (kesk.) ei pidä uskottavana tietoa, jonka mukaan Venäjä olisi ollut tarjoamassa Karjalaa Suomelle takaisin.

Kainuun Sanomien mukaan presidentti Mauno Koivisto olisi laskettanut salaisella asiantuntijaryhmällä Karjalan ostamisen hintaa. Väyrynen sanoi, ettei hänen tiedossaan ole tällaisen selvityksen tekemistä.

Väyrynen muisteli, että tuolloin keskusteltiin vain siitä, että järjestelmän muuttuminen rajan takana avaa mahdollisuuksia uudenlaiselle yhteistyölle. Ajateltiin, että yritykset ja yksityiset saattaisivat voida ostaa tai vuokrata maata Karjalan alueelta.

- Yhtään sen enemmästä ei ollut tietoa eikä puhetta, Väyrynen sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.