Mainos

Karimov voitti Uzbekistanin presidentinvaalit

Uzbekistanin presidentti Islam Karimov on julistettu voittajaksi maan presidentinvaaleissa. Karimovin on ilmoitettu voittaneen vaalit, vaikkei ääntenlaskentaa ole vielä suoritettu virallisesti loppuun.

Uzbekistan

Poliittiset asiantuntijat sanoivat jo ennen vaaleja, että maata itsevaltaisesti johtanut Karimov on itsestäänselvä voittaja. Tämä ei lienee yllätys, sillä Karimovilla oli vastassaan vain yksi ehdokas. Asiantuntijoiden mukaan vastaehdokasta tarvittiin, jotta vaaleja ei voitaisi arvostella epärehellisiksi. Karimov on johtanut Keski-Aasiassa sijaitsevaa Uzbekistania vuodesta 1991, jolloin tämä entinen neuvostotasavalta itsenäistyi.

Suosittu kotimaassa, arvostelua ulkomailta

Itsevaltaisista otteista syytetty Karimov on suosittu kotimaassaan, vaikka hän onkin kohdellut oppositiovoimia kaltoin. Uzbekistanissa vain ihmisoikeusjärjestöt ja osa lehdistöä on uskaltanut arvostella maan johtajaa.

Ulkomailla Karimovia ei ole säästetty kritiikiltä. Esimerkiksi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj kieltäytyi lähettämästä tarkkailijoita presidentinvaaleihin pitäen niitä jo ennakolta epädemokraattisina. Etyjin entinen puheenjohtaja, Norjan ulkoministeri Knut Vollebäk on varoittanut Uzbekistanin johtoa Balkanin kaltaisesta kehityksestä ellei se ota huomioon kaikkien kansanosien mielipiteitä.

Etyjin kieltäydyttyä vaalien tarkkailusta Karimov kutsui vaalitarkkailijoita ystävällismielisistä maista kuten Kiinasta, Venäjältä ja Moldovasta. Heille järjestettiin ruhtinaallinen vastaanotto Tashkentissa ja heidät majoitettiin pääkaupungin ainoaan länsimaalaistyyliseen hotelliin.

Karimovin on vaalikampanjan aikana toistanut useaan otteeseen, että hänen päätehtävänään on taistella kaikkia ääriaineksia, erityisesti muslimifundamentalisteja vastaan.

-Me taistelemme äärisuuntauksia ja islamilaista terrorismia vastaan, presidentti toisti myös äänestettyään eilenTashkentissa.
(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.