Karijoella arkeologinen löytö

Kristiinankaupungin ja Karijoen rajalla sijaitsevassa Susivuoressa on tutkittu Suomen suurin luola, jossa Museovirasto viime kesän löydösten perusteella arvioi asuneen ihmisiä yli 70 000 vuotta sitten.

Luolaa ryhdyttiin tyhjentämään maa-aineksista, sorasta ja lohkareista Geologian tutkimuskeskuksen ja Karijoen kunnan yhteistyönä jo kesällä 1996. Susiluolaksi ristitystä luolasta on löydetty ihmisen käyttämien työkalujen työstöjätteitä eli kivimateriaalia, joka jää jäljelle, kun kivityökaluja tehdään.

Luolasta on löytynyt eri kokoisia iskoksia, ytimiä ja lastuja sekä luupalasia. Museovirasto on nyt analysoinut löydöt. Ne poikkeavat aiemmin Suomesta löydetyistä esineistä.

Vanhimmat vastineet ovat Pepple Tool -kulttuurista

-Löytöjen raaka-aineet ja esinetyypit poikkeavat huomattavasti ennestään tunnetuista Suomen kivikauden (noin 3 500-10 000 vuotta sitten) löydöistä. Susiluolan vanhimmat vastineet tavataan ns. Pepple Tool -kulttuurin piiristä, jonka lähin esiintymisalue oli Englannista Keski-Euroopan yli Venäjälle ulottuvalla vyöhykkeellä noin 80 000-400 000 vuotta sitten, arvioi Museoviraston yli-intendentti Paula Purhonen.

Luolan arkeologinen löytöhorisontti sijaitsee alimman maakerroksen alaosassa lähellä kallion pintaa, mikä merkitsee sitä, että ihmisen jättämät esineet ovat vanhempia kuin luolan irtain maa-aines, ja esineet joutuivat luolaan, ennen kuin mannerjäätikkö peitti alueen, sanoo yli-intendentti Purhonen.

Noin 400 neliön laajuinen luola sijaitsee Karijoen kirkonkylän länsipuolella Susivuoren pohjoisrinteellä 116,5 metriä nykyisen merenpinnan yläpuolella. Itse luola on vaakarako kalliossa. Luolan suuaukon korkeus on 1,3 metriä ja leveys 9 metriä.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat