Mainos

Kari Uotin tuomio puolittui hovioikeudessa

Oikeus lyhensi myös Interbankin ex-toimitusjohtaja Juha Sorviston tuomiota. Jussi Uoti sai 30 päivää vankeutta.

Turun hovioikeus on puolittanut konsultti Kari Uotin törkeästä petoksesta saaman tuomion kolmeen kuukauteen ja kymmeneen päivään. Lisäksi tuomiosta vähennetään yksi kuukausi ja 19 päivää, jonka hän on ollut vapautensa menettäneenä oikeusprosessin aikana.

Tuomion lyhentämistä hovioikeus perusteli oikeuskäsittelyn kohtuuttomalla pitkittymisellä. Asian vireille tulosta hovioikeuden tuomioon kului aikaa yli 13 vuotta.

Oikeus hyvitti myös Interbankin entisen toimitusjohtajan Juha Sorviston tuomiota lyhentämällä vuoden ja kuuden kuukauden rangaistusta viidellä kuukaudella.

Jussi Uotin hovioikeus tuomitsi 30 päiväksi vankeuteen. Salon käräjäoikeus hylkäsi maaliskuussa 2006 kaikki Jussi Uotia vastaan esitetyt syytteet.

Kaikki rangaistukset ovat ehdottomia.

Oikeus perusteli päätöstään yleisen lainkuuliaisuuden ylläpitämisellä, koska Kari Uotin, Jussi Uotin ja Juha Sorviston teot ovat vakavia ja niillä aiheutetut vahingot ja saavutettu taloudellinen hyöty huomattavia.

LSP:lle miljoonavahingot

Tuomiot liittyvät Lounais-Suomen Säästöpankin (LSP) luottojärjestelyihin ja varojen siirtoon yhtiöistä toisiin vuonna 1991. Asianomistajina jutussa ovat olleet Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal - SSP ja Venator Invest Oy:n konkurssipesä.

Juttua käsiteltiin kolmessa osassa. Niin sanotussa Porcap-osiossa oikeus katsoi Uuotien aiheuttaneen pankille 2,9 miljoonaan euron vahingon salaamalla seikkoja, jotka liittyvät lainaneuvotteluissa vakuudeksi annettujen osakkeiden arvoon.

Venator-osiossa hovioikeus katsoi Kari Uotin ja Juha Sorviston aiheuttaneen pankille 12,7 miljoonan vahingon. Pankille oli annettu väärä kuva yhtiöistä, joiden osakkeet ja optiolainat oli annettu lainan vakuudeksi. Pankilta oli salattu myös se, että luottoa ei aiottukaan maksaa takaisin.

Hovioikeus korotti 7 miljoonaksi korvauksen, jonka Sampo Oyj joutuu maksamaan Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenalille. Maksajaksi joutuu Sampo, koska asiassa alunperin osallisena ollut Interbank on myöhemmin sulautunut Sampoon. Lounais-Suomen Säästöpankilta petoksella saaduilla varoilla on maksettu eräiden Interbankille läheisten yhtiöiden pääosin vakuudettomia velkoja.

Kesto ei loukannut vastaajien oikeuksia

Hovioikeus myöntää, että oikeuskäsittely on kestänyt poikkeuksellisen pitkään. Siksi hovioikeus katsoo, että rangaistusta mitattaessa hyvityksen on oltava suurempi kuin käräjäoikeuden tuomiossa.

Toisaalta oikeus kuitenkin katsoo, että poikkeuksellisen pitkän keston ei voida katsoa loukanneen vastaajille suotuja oikeuksia siten, että asian käsittely olisi pitänyt lopettaa. Hovioikeus huomauttaa myös, että haasteita tiedoksi annettaessa Kari Uoti on oleskellut ulkomailla, ja oikeudenkäynnin pitkittyminen on johtunut osaksi hänestä itsestään.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) lausui tammikuussa, että oikeudenkäynti ei ole sujunut Euroopan ihmisoikeussopimuksen edellyttämässä kohtuullisessa ajassa. EIT ei kuitenkaan vaatinut käsittelyn lopettamista. Sen sijaan se määräsi Suomen valtion korvaamaan Kari Uotille 5200 euroa tämän EIT:ssa syntyneistä oikeudenkäyntikuluista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.