Mainos

Karhut heräilevät talviuniltaan

Taas on se aika vuodesta kun karhut heräilevät talviuniltaan. Etelässä karhut liikkuvat jo ja myös Lapin karhut alkavat olla hereillä, aivan pohjoisimpia yksilöitä lukuunottamatta.

Karhut ovat nousseet lähes koko maassa talvipesistään. Etelässä karhut liikkuvat jo luonnossa ja myös Lapin karhut alkavat olla aivan pohjoisia osia lukuunottamatta liikkeellä. Pesästä lähtevillä naaraskarhuilla on useimmiten mukanaan pennut, mahdollisesti vielä edellisenkin vuoden pennut eli eraukset. Urokset etsivät nyt ruokaa yksin.

Metsästäjäin keskusjärjestö on laatinut kymmenen ohjetta, joita kannattaa noudattaa, kun kohtaa luonnossa tai vaikka pihassaan karhun tai joutuu sen kanssa tekemisiin. Opi elämään karhujen kanssa -ohje ja siihen liittyvä tietoisku on kohdistettu kaikille kansalaisille - ei yksinomaan metsästäjille. Sitä jaetaan mm. kouluihin, mutta myös paikallisesti riistanhoitopiirien ja yhdistysten kautta. Karhuohjeen painos on 50 000 kappaletta.

Tuhat karhua liikkeellä

Suomessa elää riistantutkimuksen mukaan runsas tuhat karhua ja määrä on edelleen kasvussa. Eniten karhuja on maan itärajalla. Karhukeskittymät ovat Pohjois-Karjalassa (230) ja Kymessä (120). Lapissa (130) elää karhuja saman verran kuin Kymessä, mutta ne jakautuvat harvemmin pohjoisen selkosille. Kuusamossa on 90 karhua, Oulun läänissä 40, ruotsinkielisellä Pohjanmaalla 5, Vaasan riistanhoitopiirissä 60, Keski-Suomessa 85, Pohjois-Savossa 80 ja Etelä-Savossa 95.

Karhuja elää myös aivan etelässä. Satakunnassa niitä on laskettu olevan 20, Pohjois-Hämeessä saman verran, Etelä-Hämeessä 25, Varsinais-Suomessa 5 ja Uudellamaalla 12 yksilöä.

Karhun kohtaaminen luonnossa

Karhun kohtaaminen luonnossa johtuu useimmiten siitä, että se ei ole pystynyt aistimaan ihmistä eli se on tullut yllätetyksi. Valtaosa suomalaisista ei koskaan näe karhua luonnossa liikkuessaan. -Karhu aistii ihmisen erinomaisen haju- ja kuuloaistinsa turvin, jolloin se yleensä väistyy, piiloutuu tai pakenee paikalta, toteaa tiedotuspäällikkö Klaus Ekman Metsästäjäin keskusjärjestöstä.

Vaikka karhut pyrkivät normaalitilanteessa välttämään joutumista ihmisen läheisyyteen, ne ovat myös yksilöitä, joilla voi olla erilaisia käyttäytymismalleja. Jotkut ovat arkoja, toiset uteliaita ja joku voi olla myös hyökkäävä. -Karhun käyttäytymistä on mahdoton ennustaa. Vaaratonta karhua ei ole, tähdentää Ekman.

Kymmenen ohjetta

Ensinnäkin karhua ei pidä ruokkia, sillä se totuttaa ne ihmisen läheisyyteen. Kesämökillä pitää hoitaa kaikki jätteet, niin kotitalous- kuin kalanperkuujätteetkin, siten ettei niistä tule hajua.

Ruokatarpeita ei pidä jättää ulos yöksi, niitä ei tule ottaa mukaan telttaan, vaan kauemmaksi teltasta tai vetää narulla puuhun. Karhut voivat helpon ravinnon toivossa käydä myös talojen ja mökkien pihoissa. Mikäli näin tapahtuu, ne pitäisi heti karkottaa huudoilla ja kolistelulla. Pihassa liikkuvaa karhua ei kuitenkaan pidä mennä valokuvaamaan. Myös avoinna oleva radio ja valaistu pihapiiri voi estää niitä tulemasta liian lähelle. Lapsia olisi varoitettava karhuista.

Liiku äänekkäästi

Äänekkäästi liikkuvaa ihmistä karhu väistää. Jo risahtelevat oksat kertovat karhulle olemassaolostasi. Kolistele marja-astioitasi, viheltele, hyräile lauluja, puhu itseksesi. Liiku ryhmissä. Käytä repussa tiukua tai helistintä.

Jos näet karhunpennun maassa tai puussa, on varmaa, että sen emä on lähellä. Poistu paikalta samaan suuntaan, mistä olet tullut. Älä pyri missään vaiheessa kuvaamaan esimerkiksi puuhun noussutta pentua. Karhuemolla kun on luontainen vaisto ja tarve suojella pentujaan. Arvaamaton tilanne voi syntyä, jos joudut emän ja pennun väliin, silloin emäkarhu voi puolustautua hyökkäämällä.

Illoin ja aamuin liikkeellä

Aktiivisimmillaan karhut ovat iltaisin ja aikaisin aamulla. Päivät ne useimmiten lepäilevät tiheiköissä. Syksyllä ne liikkuvat kaurapelloissa. Kaura on niille halutuinta. Karhut voivat tottua ihmisiin, jos niitä seurataan lähietäisyydeltä. Siitä voi tulla ongelmia.

Mesikämmeneen voi törmätä myös sieni- tai marjareissulla. Kesällä karhu syö mielellään mm. mustikoita, puolukoita ja lakkoja. Anna karhun syödä rauhassa. Älä mene niitä silloinkaan valokuvaamaan. Jos tapaat luonnossa karhun tappaman haaskan, esimerkiksi hirven tai poron, poistu paikalta heti takaisin samaa reittiä mitä tulitkin. Vaikkei karhua näkisikään, se voi lepäillä lähistöllä.

Haaskan karhu on yleensä peittänyt sammalilla tai upottanut suohon. Saaliinsa luona oleva karhu voi hyökätä. Älä siis pyri taaskaan valokuvaamaan sitä.

Karhu ja koirat

Jos havaitset karhun pesän, poistu paikalta. Pesä voi olla kaivettu johonkin rinteeseen tai isoon muurahaispesään. Otus voi talvehtia myös suuren kuusen alla. Koiran pitää nyt olla nyt kytkettynä maastossa. Vapaana ollessaan - syyskesällä ja syksyllä - se voi törmätä karhuun tai karhun pesään. Jos tiheiköstä alkaa kuulua karhun ärhentelyä tai karjumista, poistu heti.

Koiran avuksi älä missään nimessä mene. Poistu paikalta ja hakeudu avoimeen maastoon. Koira voi nimittäin alkuärhentelyn jälkeen lähteä pakoon ja tuoda karhun sinulle "syliin".

Uhkaileva ja hyökkäävä karhu

Karhu nousee takajaloilleen nähdäkseen paremmin ja saadakseen hajua. Jo se on merkki epävarmuudesta. Tällöin on parasta poistua paikalta rauhallisesti. Karjahtelut ja ääntelyt ovat varoituksia. Pysy silloin kaukana ja peräydy hitaasti, mutta rauhallisesti. Älä huuda tai karju. Se voi pahentaa tilannetta. Älä myöskään tuijota ja vältä katsekontaktia. Puuhun ei kannata kiivetä, sillä karhu voi tulla perässä.

Jos karhu kaikesta huolimatta hyökkää, heittäydy mahallesi maahan. Suojaa käsilläsi päätäsi ja niskaasi. Ole liikkumatta ja tekeydy valekuolleeksi. Tällä tavoin moni on pelastunut. Pakoon ei kannata juosta. Karhu on pikajuoksijaakin nopeampi.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.