Karhun suojelulle poikkeuslupa valmisteilla

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee EU:n komissiolle esitystä siitä, että Suomi saisi poikkeusluvan olla noudattamatta karhun kohdalla täysin EU:n luontodirektiiviä.

Tavoitteena on, että Suomen karhukantaan sovellettaisiin väljempiä määräyksiä. Jäsenyysneuvotteluissa Suomi sai poikkeuksen susien kohdalla poronhoitoalueella.
Ministeriön näkemyksen mukaan karhu ei ole Suomessa siinä määrin uhanalainen eläin, että sitä voitaisiin järkevästi hoitaa noudattamalla tiukasti luontodirektiivin määräyksiä.

Maa- ja metsätalousministeriö tiedotti suunnitelmista tänään. Pontimena oli oikeuskansleri Paavo Nikulan aiemmin viikolla esittämä päätös Ruokolahden karhujen ja susien määrää käsittelevästä kantelusta. Nikula pyysi myös ministeriötä selvittämään, mimmoisin lainsäädännöllisin ja muilla toimin ihmisten turvallisuus voidaan taata.

Luontodirektiivin mukaan karhu on tiukasti suojeltava eläinlaji, ja sen pyydystäminen on kielletty. Kiellosta voidaan poiketa joissain tapauksessa. Nämä poikkeukset liittyvät lähinnä merkittävien vahinkojen ehkäisemiseen, yleisen turvallisuuden kannalta pakottaviin syihin sekä tutkimukseen ja koulutukseen. Yhteisenä ehtona on, että muuta tyydyttävää ratkaisua ei ole ja että karhun suotuisa suojelutaso ei kärsi.

Kaikille luville ei edellytyksiä?

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on arvioinut Suomen karhukannan määrän olevan ennen lisääntymiskautta noin 1020 yksilöä. Kestävä metsästysmäärä olisi 108.
Ministeriö päätti kesäkuun lopussa tämän laskelman mukaisesti riistanhoitopiirien myöntämien karhun pyyntilupien ja alueellisten kiintiöiden enimmäismääristä. Itäisellä poronhoitoalueella saa metsästää enintään 21 karhua ja läntisellä poronhoitoalueella enintään viisi karhua. Lisäksi riistanhoitopiirit saavat myöntää pyyntilupia enintään 82 karhun metsästämiseen.

Suomi on muuttanut säädöstönsä direktiivin mukaiseksi. Ministeriön mukaan komissio näyttää tiedustelukirjeissään lähtevän kuitenkin siitä, että edellytyksiä läheskään kaikille myönnetyille luville ei ole ollut olemassa. Määräysten muuttaminen väljemmiksi tai entiselleen ei ole nyt mahdollista.

Ministeriön myöntämän pyyntilupakiintiön lisäksi karhukannan säätelyä koskee myös poliisilaki. Sen mukaan poliisilla on oikeus tappaa yleisvaarallinen eläin. Tällä menettelyllä on mahdollista myös metsästyskauden ulkopuolella karhun rauhoitusaikana puuttua hätätapauksiin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat