Mainos

Karhujen haaskakuvaus puhuttaa Kainuussa

Kainuussa matkailutuotteeksi jalostettu karhujen haaskakuvaus ei ole karhunmetsästäjien mieleen.

Keväällä Metsähallitus päätti jatkaa Kuhmossa karhuhaaskojen pitoaikaa kahdessa karhunkuvauskohteessa Kuhmossa Venäjän rajan tuntumassa. Jatkoaika estää karhunmetsästyksen noin 1800 hehtaarin alueella.

Kainuun riistanhoitopiiri ei pidä järkevänä, että alueen karhut ovat ruokinnan piirissä koko aktiivisen hereilläolon aikansa. Metsästäjät olisivat halunneet toiminnan päättyvän ennen karhunmetsästyksen alkua 20. elokuuta.

Metsähallituksen päätöksestä suivaantuneena kuhmolaiset karhunmetsästäjät ovat päättäneet hakea syksyn jahtiin karhunkaatolupia valtion maille paikallisten asukkaiden vapaan metsästysoikeuden perusteella.

Käytännössä päätös tarkoittaa, että karhujahtiin mielivät ulkopaikkakuntalaiset joutuvat hakemaan omat lupansa. Aiempina vuosina karhuja on kaadettu koko kunnan käsittävän yhteisluvan turvin. Kaikkiaan Kuhmon alueelle myönnetään syksyn karhujahtiin lupa kuuden karhun kaatamiseen.

Tunteiden kuumentuessa luontoyrittäjien toimintaa on pyritty sabotoimaan suoralla toiminnalla. Kuhmon poliisin tutkittavana on tältä viikolta tapaus, jossa kaksi kiikarikiväärillä aseistautunutta miestä asettui väijyksiin vain sadan metrin päähän kuvaushaaskoista. Kuvauskojuissa odottaneet asiakkaat ja heidän oppaansa havaitsivat tapahtuneen ja ilmoittivat siitä eteenpäin. Paikkakuntalaiset miehet poistuivat alueelta vasta sen jälkeen, kun luontoyrittäjä oli käynyt heidän juttusillaan.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on aloittanut tutkimuksen haaskoilla käyvistä karhuista ja niiden liikkeistä. Ensimmäiset karhuista on jo pannoitettu alkukesän aikana. Jos saatava tutkimustieto ei tue haaskaruokintaa metsästysaikana, niin Metsähallituksen mukaan haaskoja ei enää jatkossa sallita metsästysaikana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.