Käräjätuomari puolustautuu: Romanitausta ei vaikuttanut ihmiskauppatuomiossa

Käräjätuomari Petteri Palomäen mukaan perjantaiseen Pirkanmaan käräjäoikeuden ihmiskauppatuomioon ei vaikuttanut osapuolten romanitausta.

– Missään tapauksessa se ei voinut oikeuttaa sitä tekoa eikä tehdä tekoa lievemmäksi, eikä mielestäni tuomiosta voi sellaista kuvaa mitenkään saada, kertoo Palomäki.

Hän toimi puheenjohtajana kolmen tuomarin kokoonpanossa, joka tuomitsi romanikaksikon nuoren romaninaisen vankina pitämisestä ja alistamisesta valtaansa.

MTV:n Huomenta Suomen tiistaisessa keskustelussa tulkittiin, että romanitausta olisi taustalla lieventämässä tuomiota. Tästä oli rikosoikeuden professori Jussi Tapanin mukaan viitteitä ratkaisussa.

Tästä on kyse

– Törkeästä ihmiskaupasta on korkeimman oikeuden ennakkopäätös syksyltä 2014.

– Tapauksessa pirkanmaalainen nainen painosti alle 18-vuotiaan naisen seksityöhön.

– Tekijä painosti uhriaan väittämällä tekaistun rikollisjengin uhkaavan uhria ja tämän perhettä väkivallalla.

– Uhri oli värvättynä seksityöhön syksystä 2008 kevääseen 2009. Seksin myynnistä saadut noin 10 000 euroa tekijä piti itsellään.

– Korkein oikeus katsoi oikeudenmukaiseksi rangaistukseksi rikoksesta 2,5 vuotta vankeutta.

– Tekijä oli kuitenkin ehtinyt jo kärsiä hovioikeudessa saamansa 2 vuoden ja 2 kuukauden tuomion, joten korkein oikeus ei muuttanut sen mittaa.

Palomäki kertoo, ettei tapauksessa keskeistä ollut romanikulttuuri. Naisen uhriutumista edesauttoi hänen kehitysviiveensä ja hyväuskoisuus, ei kulttuurinen tausta. Tuomion mukaan vastaajien toimia selittää heidän ”rikollinen elämäntapansa”. 

Tytär tuomittiin samalla petoksista ja isä oli etsintäkuulutettu rikosepäilyistä Ruotsissa.

– Vastaajien elämänpiiri on totaalisesti erilainen juuri heidän rikollisen elämäntapansa vuoksi, ei heidän romanitaustansa.

Ei vastaavia 

Isä, 44, tuomittiin muun muassa törkeästä ihmiskaupasta 3 vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen. Tytär, 22, sai 2 vuotta ja 8 kuukautta. Julkisuudessa tuomioita on kritisoitu lieviksi.

Palomäen mukaan täysin vastaavia tapauksia ei ole Suomessa ollut. Rangaistusta mitattaessa oli tiedossa korkeimman oikeuden viimevuotinen tuomio törkeästä ihmiskaupasta.

Korkein oikeus katsoi oikeudenmukaiseksi rangaistukseksi 2,5 vuotta jutussa, jossa suomalaisnainen pakotti alle 18-vuotiaan uhrin seksityöhön yli puoleksi vuodeksi.

– Jos jostain rikoksesta on muodostunut rangaistuskäytäntö, niin siihen pyritään, jotta rangaistukset olisivat kaikille samoja samanlaisista teoista.

Palomäki kertoo, että ihmiskauppajuttu käsiteltiin uhrin suojelemiseksi suljetuin ovin, mutta ratkaisu pyrittiin antamaan julkisuuteen niin yksityiskohtaisena kuin mahdollista. 

– Oli selvää, että tämä ratkaisu ja rangaistuksen mittaaminen tulee keskustelun ja arvioinnin kohteeksi, niin kuuluukin olla.

Hän kuitenkin koki epäreiluksi oikeusprofessoreiden viime viikonlopun ensikritiikit, joita he antoivat ennen kuin olivat lukeneet ratkaisua.

Lue myös:

    Uusimmat