Käräjäoikeuteen lennätettiin terrorismiekspertti Nairobista

Somalia-asiantuntija Matthew Bryden pitää Al-Shabaab -järjestöä selkeästi terroristijärjestönä. Keniasta Suomeen lennätettyä eksperttiä kuullaan Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Oikeudessa jatkuu terrorismin rahoitukseen liittyvä juttu. Kolmen miehen ja yhden naisen epäillään lähettäneen Suomessa keräämäänsä rahaa Al-Shabaab -järjestölle 2008-2011. Syytetyt kiistävät jyrkästi.

Oikeussalissa ei ole kiistaa siitä, että Al-Shabaab on nykyisin terroristijärjestö. Ydinkysymys oikeudenkäynnin kannalta nivoutuu kuitenkin siihen mikä tilanne oli vuosina 2008-2011.

Taisteluja yli 20 vuotta

Somaliaa johtaneen Siad Barren hallinto kaatui 1991, mikä johti sisällissotaan. Somaliassa ei ole edelleenkään toimivaa hallintoa, mikä on ongelma naapurivaltioille. Somaliasta on tullut paljon pakolaisia naapurimaihin ja kauemmaksi, Bryden kertoi.

Asiantuntija Nairobista

Matthew Bryden, 47, on työskennellyt viimeisen neljännesvuosisadan Somalian parissa. Häntä pidetään maailman johtavana Somalia-analyytikkona.

Mies työskenteli 2008-2012 Yhdistyneiden kansakuntien Somaliaa ja Eritreaa koskevan tarkkailuryhmän (Somalia and Eritrea Monitoring Group, SEMG) koordinaattorina. Tuolloin hän oli mukana tutkimassa Al-Shabaabin rahoitusta, värväystä ja tukijoita.

Sen jälkeen hän on ollut yksityisen konsulttiyrityksen, Sahan Researchin, palveluksessa.

Bryden on todistanut aiemmin terrorismin rahoitukseen liittyvissä oikeudenkäynneissä Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Kanadan ja Britannian kansalaisuuden omaava mies asuu tällä hetkellä Nairobissa.

- Somaliasta on tullut kanava aseille ja turva-alue naapurimaiden kapinallisille sekä jihadisteille.

Bryden sanoi MTV Uutisille jutun tauolla, ettei pidä Somalian tulevaisuuden näkymiä mitenkään valoisina.

Al-Shabaab ja Al-Qaida

Oikeussalissa puidaan kuitenkin menneisyyttä. Brydeniä kuullaan syyttäjän asiantuntijatodistajana Somalian terrorismihistoriasta.

Terrorismin juuret Itä-Afrikassa juontuvat 1970-luvulle, mutta tuoreempi vaihe alkoi 80-luvulla.

Brydenin mukaan Al-Shabaabin ja Al-Qaidan yhteydet juontuvat 1980-luvun lopulle, kun Somalian varhaiset jihadistit osallistuivat Afganistanin mujahideenien taisteluun neuvostomiehitystä vastaan ja tutustuivat merkittäviin Al-Qaida-hahmoihin.

Al-Shabaab nousi yleisempään tietoisuuteen vuonna 2006. Tuolloin heillä oli oma univormu ja he käyttivät jihadistien mustaa lippua.

Tässä jutussa on kyse tapahtumista 2008-2011. Minkälainen asema Al-Shabaabilla oli noina vuosina? valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen kysyi.

- Tilanne muuttui vuosien aikana. 2008 Al-Shabaab oli osa kansannousua etiopilaisia sotajoukkoja ja väliaikaishallitusta vastaan. Vuonna 2008 se nautti kansan tukea ja sen katsottiin olevan ikään kuin laillinen järjestö. Vuoden 2008 loppupuolella se alkoi menettää suosiotaan ja asemaansa.

- Lokakuussa 2008 järjestö teki viisi yhtäaikaista itsemurhaiskua pohjoisessa Somaliassa. Niissä kuoli paljon sivullisia. Iskujen väkivaltaisuus oli herätys monille somaleille siitä mihin Al-Shabaab pystyi.

- Vuonna 2009 Somalia sai uuden hallituksen ja valtaan nousi Islamilaisten tuomioistuinten johtaja. Etiopialaiset vetäytyivät maasta. Monien somalien mielestä kansannousun syyt katosivat, mutta Al-Shabaab jatkoi taistelua hallitusta vastaan.

- Monet ulkomailla asuvat somalit jatkoivat Al-Shabaabin kannattamista ainakin jonkin aikaa.

- Vuodesta 2010 Al-Shabaab on ollut alamäessä ja menettänyt hallitsemiaan alueita.

Onko Al-Shabaab terroristijärjestö?

- Terrorismi on taktiikka. Ei ole maailmanlaajuista terrorismin määritelmää, mutta siihen liittyy väkivallan käyttö siviilejä vastaan siten että synnytetään pelkoa ja pyritään ideologiseen tavoitteeseen. Minulla ei ole pienintäkään epäilyä siitä, että Al-Shabaab täyttää nämä määritelmät.

- Olennainen muutos järjestön asemassa tapahtui maaliskuussa 2009, jolloin se menetti oikeutustaan ja jäi toiseksi oppositioryhmäksi. Helmikuuhun 2009 saakka Somalian hallitusta saattoi uskottavasti nimittää Etiopian nukkehallitukseksi.

Rahoitusta ulkomailta

Brydenin mukaan kysymykseen Al-Shabaabin koosta on vaikea vastata. Pohjana on 3000-5000 ideologista taistelijaa, mutta taistelussa Etiopiaa vastaan klaanien sotajoukot saattoivat käyttää Al-Shabaabin lippua. Tosin ne saattoivat seuraavana päivänä luopua siitä.

- Vuoteen 2007 saakka Al-Shabaabia ei voinut pitää mitenkään varakkaana järjestönä. Kansannousun aikaan 2007-2009 se ryhtyi saamaan avustuksia ulkosomaleilta. Se myös haki taloudellista tukea ei-somalialaisilta ryhmiltä.

- Tulonhankkiminen ulkomailta oli hyvin organisoitua. Tärkeä osa oli Al-Shabaabin propaganda, jolla pyrittiin saamaan tukea ulkosomaleilta. Al-Shabaabilla oli hyvin kehittynyt mediasiipi. Propagandaa oli tarjolla kymmenillä nettisivuilla. Materiaali oli radikaalia islamilaista aineistoa.

Miten rahanhankinta organisoitiin ulkomailla?

- Usein joku otti vastuun rahankeruusta kyseisessä maassa. Yleensä se oli henkilö, jolla oli jo suhde Al-Shabaabiin Somaliassa. Tyypillisesti mukana oli pieni tukiryhmä, joka sitten hankki rahaa oman klaaninsa jäseniltä pieninä summina, mutta säännöllisesti. Kerätyt rahat lähetettiin sitten rahanvälitysjärjestelmän, hawalan kautta.

- Vuodesta 2009 alkaen tulolähteiden jakauma muuttui, kun avustukset ulkomailta vähenivät ja järjestö keskittyi hankkimaan tuloja maasta. Merkittävä tulonlähde oli puuhiilen kauppa.

Bryden kertoi Al-Shabaabin hankkineen tuloja myös verottamalla hallitsemiensa alueiden asukkaita.

Lue myös:

    Uusimmat