Mainos

Käräjäoikeus vangitsi Tikan murhasta epäillyt

Rikosnimikkeenä murhan lisäksi oli törkeä ryöstö.

Helsingin käräjäoikeus on vanginnut kaksi nuorta miestä epäiltyinä professori Kari S. Tikan surmaamisesta. Heidät vangittiin todennäköisin syin epäiltynä murhan ohella myös törkeästä ryöstöstä.

Miehet seurasivat kumpikin vuorollaan tyynen rauhallisina vangitsemisoikeudenkäyntiä, joka julistettiin suurimmilta osin salaiseksi. 19- ja 23-vuotiaat epäillyt vaativat, että asia käsitellään ilman yleisön läsnäoloa. Myös kuvaaminen oikeussalissa kiellettiin.

- Täällä ei missään nimessä valokuvata, 23-vuotias epäilty huudahti tuomarin kysyessä hänen mielipidettään kamerojen läsnäoloon.

Muuten syytetty tyytyi vain kuiskimaan venäjän kielellä avustajalleen.

Molemmat siistinnäköiset nuoret miehet silmäilivät hämmentyneen oloisina tiedotusvälineiden edustajien runsasta määrää.

Vangitsemisoikeudenkäynnin päätteeksi epäillyt passitettiin Helsingin poliisivankilaan odottamaan kuulusteluja. Miehet voivat vaatia vangitsemisasiaa kahden viikon kuluttua uudelleen käsittelyyn.

Asunnosta vietiin rahaa ja alkolia

Epäillyt ovat kotoisin Virosta ja Venäjältä. He puhuvat kuitenkin sujuvasti suomea. Professori Tikan lähipiiriin miehet eivät ole kuuluneet. Heidän on kuvailtu olleen Tikan kanssa lähinnä "hyvänpäiväntuttuja".

61-vuotias professori löydettiin Punavuoren-asunnostaan surmattuna viime viikonloppuna. Epäillyt poistuivat Tikan kanssa helsinkiläisravintola DTM:stä viime viikon torstaina aamuyöllä ja tallentuivat samalla valvontakameran nauhalle. Kolmikko suuntasi ravintolasta Tikan asunnolle.

Rikoskomisario Arto Karalahden mukaan tapauksessa oli jo alusta asti viitteitä siitä, että finanssioikeuden professorina toimineen Tikan asunnosta olisi viety tavaraa.

- Asunnosta ei kadonnut taide- vaan käyttötavaraa, eli alkoholijuomaa, savukkeita ja rahaa. Suurista summista ei puhuta.

Huoneistosta katosi keräilyrahoja, joiden arvo ei ilmeisesti ole huomattava.

- Jos ihminen tapetaan, ja sen jälkeen viedään kamaa, niin se tekee ryöstöstä törkeän, Karalahti sanoo.

Törkeä ryöstö edellyttää, että teko on tehty raa'alla tai julmalla tavalla tai että siinä on käytetty terä- tai ampuma-asetta.

Surmatyön motiivi ei selvillä?

Veriteon motiiviin Karalahti ei halua ottaa minkäänlaista kantaa. Tutkinnallisista syistä poliisi on myös hyvin vaitonainen surmatyön tekotavasta. Poliisi on paljastanut vain sen, että tekoa ei tehty paljain käsin.

Karalahti on vakuuttunut siitä, että surmatyön taustat ja syyt selviävät ajan kanssa. Epäillyillä miehillä ei mitä ilmeisimmin ole aiempaa rikollista taustaa.

Miehistä 19-vuotiasta on päästy kuulustelemaan, mutta 23-vuotias oli vielä torstaina iltapäivällä kuulustelematta. Hän ei aluksi hyväksynyt yhtään asianajajaa.

Nyt 23-vuotiaalla on avustaja, mutta tämä ei ole päässyt kiireidensä vuoksi paikan päälle, ja sen vuoksi kuulusteluja ei ole voitu aloittaa.

Henkirikos ei poliisin mukaan liity Tikan työhön tai tämän asemaan tunnettuna veroasiantuntijana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.