Mainos

Käräjäoikeus otti kantaa tekijänoikeuksien suojaan internetissä

Helsingin käräjäoikeus otti tänään kantaa tekijänoikeuksien suojaan internetissä. Se määräsi helsinkiläisen Johan Helsingiuksen paljastamaan 30 päivän kuluessa poliisille, kuka levitti hänen palvelimensa kautta yli 300 sivua scientologien tekstejä alkuvuodesta.

Käräjäoikeus päätti äänestämällä, ettei Helsingius saa muutoksenhakulupaa, hän voi toki kannella asiasta. Helsingius oli kieltäytynyt todistamasta vedoten mm. hallitusmuodon kahdeksannessa pykälässä säädeltyyn luottamuksellisen viestin salaisuuteen sekä tele- ja henkilörekisterilain säännöksiin. Hän piti rikosta vähäisenä ja sanoi tämän tapaisen tiedon paljastamisen vaarantavan palvelun, joka nimenomaan perustuu nimettömyyteen.

Käräjäoikeuden mukaan kyse oli tekijänoikeusrikkomuksesta ja Helsingiuksen todistajanlausunto oli olennaisen tärkeä asian selvittämiseksi. Todistajaa ei sido liikesalaisuus, koska hänen ylläpitämänsä palvelin ei ole maksullinen. Helsingius ei voi oikeuden mielestä myöskään vedota perustuslakiin, koska luottamuksellisen viestin suojaa voidaan nimenomaan oikeudenkäynneissä rajoittaa.

Helsingius ei voinut perustella kieltäytymistä sillä, että kyseessä olisi ollut eri viesti. Hän on teknisesti välittänyt viestin eteenpäin. Hän ei siis riko henkilörekisterilain vaitiolovelvollisuutta. Eikä myöskään teletoimintalain samaa asiaa koskevaa kohtaa.

Johan Helsingiuksen yritys Oy Penetic Ab pitää yllä anon.penet.fi-palvelinta, johon voi lähettää viestejä ilman, että lähettäjän tarvitsee samalla antaa yhteystietojaan internetin lukijoille. Helsingius on joutunut aikaisemminkin tekemisiin scientologien kanssa tekijänoikeus-asioissa. Silloin oli kyse tekijänoikeusrikoksesta, joka oikeutti poliisin tekemään kotietsinnän.

Helsingius kertoo joutuneensa kaikkiaan viisi kertaa tekemisiin viranomaisten kanssa internetiin välittämästään tiedosta. Todistajan velvollisuutta pohdittiin oikeudessa, koska poliisi ei voinut tehdä kotietsintää rikoksen vähäisyyden vuoksi. Rikosilmoituksen takana oli kaksi Yhdysvalloissa toimivaa scientologien keskusta ja tanskalainen kustantaja.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja