Mainos

Käräjäoikeus: Ohjelmapakettien myynti ei ole rikos

Tuoreen käräjäoikeuden päätöksen mukaan eri valmistajien tietokoneohjelmien myynti ohjelmapaketteina ei ole rikos, mutta se rikkoo tavaramerkkilain säännöksiä.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan eri valmistajien tietokoneohjelmien myynti ohjelmapaketteina eli ns. bundeleina ei ole tekijänoikeusrikos eikä petos, mutta se vääristää kilpailua ja rikkoo tavaramerkkilain säännöksiä.

Käräjäoikeus hylkäsi ohjelmapakettien myyjää vastaan nostetut syytteet tekijänoikeusrikoksista sekä 96 petoksesta. Sen sijaan syytetty sai kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen tavaramerkkilain säännösten rikkomisesta sekä kilpailumenettelyrikoksesta. Lisäksi hän joutuu maksamaan ohjelmistovalmistajille Microsoftille, Adobelle ja Autodeskille korvauksia lähes 32 000 euroa sekä korvaamaan oikeudenkäyntikuluja. Ohjelmapakettien ostajat eivät saa korvauksia.

Ostajat olivat käräjäoikeuden mukaan olleet ostamassa ohjelmistovalmistajan täyttä ohjelmaa, mutta saivatkin syytetyn itse kokoaman bundelin. Syytetty oli näin voinut myös hinnoitella paketit muita jälleenmyyjiä edellisemmiksi.

Syytteiden mukaan asiakkaita oli petetty, koska ohjelmia olisi saanut käyttää vain siten kuin valmistaja on niiden lisenssiehtoihin kirjannut. Käräjäoikeus katsoi, ettei menettely aiheuttanut asiakkaille vahinkoa, koska nämä olivat saaneet lailliset ohjelmat.

Korkein oikeus on aiemmin katsonut, että ohjelmistovalmistajat eivät voi yksipuolisesti rajoittaa kauppoja myyntipakkauksiin sisällytetyillä ehdoilla.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.