Mainos

Käräjäoikeus hylkäsi miljoonavaatimukset Flying Finn -jupakassa

Vantaan käräjäoikeus on hylännyt Ilmalilulaitokseen ja Ilmailuhallintoon kohdistetut miljoonien eurojen vaatimukset. Korvauksia olivat vaatineet kaksi lentokonetta omistanutta yhtiötä.

Yhtiöt olivat vuokranneet MD-83 -lentokoneet Flying Finn -yhtiölle, mutta ilmailuviranomaiset pysäyttivät ne Helsinki-Vantaan lentokentälle Flying Finnin maksamattomien velkojen takia. Lentokoneiden vuokraajat vaativat tästä korvauksia oikeudessa.

Halpalentoyhtiö Flying Finn aloitti lennot maaliskuussa 2003, mutta toiminta päättyi tammikuussa 2004 rahojen loppumiseen.

Caymansaarelaiset koneyhtiöt vaativat Ilmailulaitosta kovaamaan runsaat kaksi miljoonaa euroa liikennemaksuja, joita konkurssiin asetettu Flying Finn ei ollut maksanut ja koneyhtiöt olivat joutuneet suorittamaan.

Lisäksi koneyhtiöt katsoivat Ilmailulaitoksen ja Ilmailuhallinnon aiheuttaneen yhteensä noin viisi miljoonaa euroa muita vahinkoja.

Koneyhtiöiden mukaan Flying Finnin velkaantuminen niin koneyhtiöille kuin Ilmailulaitokselle itselleen oli johtunut siitä, että Ilmailulaitos oli virheellisesti myöntänyt yhtiölle toimiluvan ja jatkanut sitä. Ilmailulaitos ja Ilmailuhallinto kiistivät vaatimukset.

Käräjäoikeus: Koneyhtiöiden oma virhe

Käräjäoikeus siis hylkäsi koneyhtiöiden vaatimukset. Tuomion lähtökohtana oli se, että Ilmailulaitoksen liiketoimintaa harjoittava liikelaitososa ja Ilmailulaitoksessa tuolloin viranomaistoimintoja hoitanut lentoturvallisuushallinto ovat toimineet toisistaan täysin erillisinä.

Oikeuden mukaan liiketoimintaosalla on ollut oikeus pysäyttää Flying Finn Oy:n käyttämät, kantajien omistamat ilma-alukset Helsinki-Vantaalle, kunnes Flying Finn Oy:n toiminnasta aiheutuneet liikennemaksut oli maksettu.

Flying Finn 2004

Oikeus piti myös lentoturvallisuushallinnon toimintaa valtaosin asianmukaisena. Virheellistä oli se, että lentoturvallisuushallinto oli myöntänyt Flying Finnille toimiluvan, vaikka noin 35 %:n osakeosuuden osalta Flying Finn Oy:n todellinen omistaja ei ollut selvillä.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei tällä virheellä ollut yhteyttä kantajille aiheutuneisiin vahinkoihin.

Käräjäoikeus totesi, että koneyhtiöiden vahingot ovat aiheutuneet niiden omasta toiminnasta.

- Kantajat ovat olleet tietoisia Flying Finn Oy:n toiminnan perusteista, sen taloudellisesta kehityksestä toimintansa aikana sekä omasta vastuustaan liikennemaksuista, oikeus lausui.

Rikosjuttu syyteharkinnassa

Flying Finn -lentoyhtiön toimet johtivat myös rikostutkintaan. Krp:n Turun yksikön tutkimusten perusteella rikoksista epäillään seitsemää.

Syyttäjä Mika Aalto Varsinais-Suomen syyttäjävirastosta kertoo, että syyteharkinta valmistunee syksyllä.

Lue aiempi uutinen rikosepäilyistä:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.