Mainos

Käräjäoikeus antoi hevosrääkkääjälle vielä yhden mahdollisuuden

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut iittiläisen valmennus- ja hoitopalveluita tarjoavan tallin omistajan neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta. Hänet velvoitettiin yhdessä avopuolisonsa kanssa maksamaan korvauksia yhden siitoshevosen omistajalle 2 000 euroa. Eläintenpitokieltoa omistaja ei sen sijaan saanut.

Talliin tehtiin tammikuun alussa eläinsuojelutarkastus, jossa löydettiin 24 luurangonlaihaa hevosta. MTV:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi tuolloin joidenkin hevosten menneen jo niin huonoon kuntoon, että ne oli vaivihkaa lopetettu. Toiset taas ovat riutuneet niin pahasti, että niiden toipuminen on kyseenalaista. Pitkien matkojen päässä asuville hevosten omistajille oli vakuutettu kaiken olevan kunnossa.

Kymenlaakson käräjäoikeus totesi tänään antamassaan tuomiossa, että hevosten hoidossa on ollut selviä puutteita. Hevosille ei ole annettu riittävästi vettä ja ruokaa. Myös niiden karsinat olivat puhdistamatta, eikä niissä ollut kunnon kuivikkeita. Hevosille oli näin aiheutettu tarpeetonta kärsimystä.

Tämä yksin ei kuitenkaan riittänyt tuomaan eläintenpitokieltoa tallin omistajalle, joka ei oman kertomuksensa mukaan tiennyt hoidon laiminlyönneistä. Hän oli ollut ansiotyössä toisaalla, jolloin hoidosta vastasi hänen avopuolisonsa sekä talliharjoittelijat.

Hevosten olot parantuneet

Kymenlaaksolaisen tallin tapaus aiheutti talvella valtavan kohun hevosharrastajien keskuudessa. Facebookissa yli 50 000 ihmistä vaatii eläinrääkkäyksestä kovempia rangaistuksia.

Oikeus katsoi, että omistaja oli ryhtynyt toimiin heti, kun virkavalta oli tammikuussa puuttunut asiaan. Hevosille oli tarkastusten jälkeen hankittu riittävän iso vesisäiliö. Neljä päivää ensimmäisen tarkastuksen jälkeen tehdyssä tarkastuksessa myös karsinat oli kuivitettu ja puhdistettu. Tallin tiloissa sinänsä ei ollut moitittavaa. Eläinlääkärin viime kuussa antamasta lausunnosta käy ilmi, että toukokuussa tallilla olleet hevoset olivat jo hyvässä kunnossa.

Tämän vuoksi käräjäoikeus sanoi tuomiossaan antavan omistajalle vielä yhden mahdollisuuden osoittaa, että hän on kykenevä ottamaan vastuuta ja huolehtimaan hevosten hyvinvoinnista.

Hevosten hoidosta vastanneelle omistajan avopuolisolle käräjäoikeus määräsi sen sijaan elinikäisen eläintenpitokiellon. Aikaisempien ehdollisten tuomiodensa vuoksi hänet tuomittiin viideksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen, jotka hän voi suorittaa myös 138 tunnin yhdyskuntapalveluna.

Hänen hoidossaan olevat hevoset määrättiin menetetyiksi valtiolle. Eläinten omistajille kuitenkin annettiin kesän loppuun asti aikaa noutaa hevoset itselleen.

Lue 45 minuuttia -ohjelman juttu tammikuulta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.