Mainos

Karadzicin pidätys silottaa Serbian EU-tietä

Brysseliin kokoontuneet ulkoministerit ovat kehuneet Bosnian serbijohtajan Radovan Karadzicin pidätystä virstanpylvääksi Serbian EU-tiellä.

"Vihdoinkin", summasi puheenjohtajamaan Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner, joka kertoi kollegojensa hypänneen ilmaan kuultuaan pidätysuutisen.

EU muistuttaa kuitenkin, että kaksi nimekästä sotarikosepäiltyä piileksii yhä.

- Suurin kala on vielä pyytämättä eli (serbikenraali) Ratko Mladic, muistuttaa myös ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) STT:lle.

Stubbin mielestä Karadzicin pidätys kertoo myös EU:n toimivasta roolista pehmeänä suurvaltana, joka ohjaa yhteiskunnallista kehitystä myös vielä jäsenyystiellä olevissa maissa.

Rehn tahtoisi palkita Serbian

Serbian EU-suhteiden etenemisen ehtona on ollut täysi yhteistyö sotarikoksia tutkivan YK:n tuomioistuimen kanssa. 46:sta etsintäkuulutetusta sotarikosepäillystä on saatu nyt kiinni 44.

Karadzicin pidätys oli merkittävin voitto sotarikollisten metsästäjille sitten Jugoslavian edesmenneen presidentin Slobodan Milosevicin pidätyksen.

Laajentumiskomisaari Olli Rehn on valmis palkitsemaan Serbian talousporkkanalla jo nyt, vaikka Karadzicin aisapari serbikenraali Ratko Mladic on yhä karkuteillä.

- Komission kanta on se, että EU:n tulee tunnustaa Serbian saavutukset ja ryhtyä panemaan toimeen lähentymissopimuksen kaupallista ja taloudellista osaa, joka kulkee väliaikaisen sopimuksen nimellä, Rehn sanoi STT:lle.

Lopullinen päätös Serbialle myönnettävistä talouseduista vaatii EU-maiden yksimielisen päätöksen. Rehn uskoo, että päätös syntyy vielä ennen EU:n kesälomakautta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.