Mainos

Karadzic luopuu vallasta mutta pitää tittelin

Bosnian serbien "presidentti" Radovan Karadzic on luovuttanut kaiken vallan varapresidentti Biljana Plavsicille, mutta hän pysyy edelleen serbitasavallan johtajana uhmaten kansainvälisiä erovaatimuksia, kertoi Plavsic tänään. Kansainvälinen Bosnia-lähettiläs Carl Bildt oli hetkeä aiemmin ilmoittanut Karadzicin luopuneen "presidentin" tehtävistä.

Plavsicin mukaan Karadzic on yhä Bosnian serbitasavallan, Srpskan presidentti, ja hän itse on varapresidentti. Karadzic voi menettää toimensa vain vapaissa vaaleissa, ei millään muulla tavoin, Plavsic sanoi. Plavsicin mukaan Karadzic pysyy presidenttinä 14. syyskuuta asti, jolloin Bosniassa järjestetään vaalit. Kysyttäessä, hoitaako hän serbijohtajan tehtäviä vaaleihin asti, Plavsic vastasi, että "kyllä hoidan".- Siihen annetaan mahdollisuus perustuslaissamme.

Aiemmin tänään Bildt julkisti lausunnon, jonka mukaan Karadzic jättää serbitasavallan "presidentin" tehtävät Plavsicille. Bildt kertoi saaneensa eroilmoituksesta virallisen asiakirjan, jossa oli Karadzicin allekirjoitus ja sinetti. Eron on määrä tulla voimaan sunnuntaina keskiyöllä. Bildtin mukaan eroilmoitukseen ei liittynyt mitään ehtoja. Diplomaattilähteiden mukaan Bildtillä oli ollut Karadzicin erokirje hallussaan jo useita päiviä.

Tehtävien luovuttamisen ei uskottu tyydyttävän G7-maita, jotka kokouksessaan lauantaina uhkasivat Bosnian serbejä uusilla talouspakotteilla, ellei Karadzic eroa välittömästi. Länsimaisten virkailijoiden mukaan vaikutti siltä, että Karadzic oli hämännyt Bildtiä jo toisen kerran lyhyen ajan sisällä.

Bildtin neuvonantajat uskoivat serbijohtajan luopuneen vallasta jo viime kuussa, jolloin Karadzic luovutti osan tehtävistään Plavsicille väliaikaisesti. Kun kävi selville, että "ero" oli vain hämäystä, Bildt kieltäytyi olemasta tekemisissä Plavsicin kanssa. Bildt on antanut Karadzicille maanantaihin asti aikaa erota, tai muuten uudet pakotteet uhkaavat Bosnian serbejä.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.