Kapteeni Teirilä: Baltian maat syystä huolissaan

Ukrainan kriisi huolestuttaa myös Venäjän ja Ukrainan naapurissa. Huolelle on Maanpuolustuskorkeakoulun Strategian laitoksen mukaan katetta.

- Totta kai huoli on kova näillä naapurimailla, johtuen siitä, että siinä on ollut paljon sotilaita liikkeellä. Varsinkin kun Venäjällä on käynnistynyt oma sotaharjoitus naapurissa (Itämerellä). Kyllähän se on selvää, että kun naapurimaa on sodankaltaisessa tilassa, konfliktissa, niin sillä on heti vaikutuksia naapurimaihin; ihmisten liikkuvuus, toki on myös taloudellisia vaikutuksia, kapteeni Olli Teirilä kertoi MTV Uutisille.

Sekä, Viro, Latvia, Liettua ja Puola kuuluvat Natoon. Jos maista pyydetään tilanteeseen apua, sitä on luvassa.

– Jos joku Ukrainan Natoon kuuluvista naapurimaista toteaa, että heidän turvallisuutensa on oikeasti uhattuna tai jotain sotilaallista toimintaa kohdistuu heihin, he voivat pyytää artikla 4:n mukaisia neuvotteluita, niin kuin Turkki teki Syyrian tilanteen suhteen, Teirilä avaa.

Naton neljäs artikla

Sopimuspuolet neuvottelevat keskenään aina, kun sopimuspuolen mielestä jonkun sopimuspuolen alueellinen koskemattomuus, poliittinen itsenäisyys tai turvallisuus on uhattuna.

Artiklaan vetoaminen vaikuttaisi myös Venäjän suhtautumiseen naapurimaihinsa. Neuvotteluissa käytäisiin läpi yhteisen puolustuksen velvotteita. Teirilä ei silti usko, että Nato lähtisi nykyisessä tilanteessa apuun kovinkaan matalalla kynnyksellä.

Krimin niemimaa on tällä hetkellä vahvasti venäläisten hallinnassa. Jos Ukraina päättäisi ratkaista tilanteen luovuttamalla niemimaan kokonaan Venäjän haltuun, seuraukset voisivat olla arvaamattomat muille Venäjän naapurimaille.

– Näissä on aina esimerkin voima, varmasti jos näin kävisi loppujen lopuksi, niin muissa maissa, joissa on samoja asetelmia, saattaisivat joutua tarkemman tarkastelun alle, että miten jaotus siellä sitten tapahtuu, Teirilä kertoo.

Hän nostaa esimerkiksi Venäjän ja Georgian viisipäiväisen sodan elokuussa 2008. Georgian ja siitä irroittautumista yrittäneen Etelä-Ossetian tilanne on yhä epävakaa.

Lue myös:

    Uusimmat