Mainos

Kappale suomalaisidylliä tuhoutuu pian Varsovassa

Tunnelma Varsovan Jazdów-kadun kortteleissa on kuin postikortista. Harjakattoiset puutalot pilkistävät lumipeitteisten puiden seasta, lintulautoja riippuu oksilla, halkopino nököttää seinän vieressä.

Idyllissä on jotakin tuttua: samanlaisia, heti sodan jälkeen rakennettuja puutaloyhteisöjä on Suomessakin monia. Varsovassa niitä uhkaa kuitenkin tuho.

Korttelit tunnetaan Varsovassa "suomalaistaloina" – syystäkin, sillä ne ovat suomalaisten rakentamia. Ne ovat Suomesta Neuvostoliittoon sotakorvauksina lähetettyjä valmistaloja, joita Neuvostoliitto puolestaan toimitti Puolaan. Toisen maailmansodan loppuvaiheessa saksalaisten maan tasalle tuhoamassa Varsovassa ne lievensivät huutavaa asuntopulaa.

Jäljellä olevat 26 suomalaistyyppistä rintamamiestaloa sijaitsevat keskellä kaupunkia, kalliilla tonttimaalla, jolle nyt halutaan rakentaa muun muassa toimistoja. Kaupungin vuokralaisina elävät asukkaat joutuvat lähtemään.

Aivan kokonaan suomalaisen kirvesmiestaidon näytteet eivät ehkä kuitenkaan katoa. Suurlähettiläs Jari Vilén on ottanut korttelit sydämenasiakseen.

– Ne ovat täällä ainutlaatuinen arkkitehtuurikohde, ne ovat yksi osa Puolan vaikeata ja kipeää historiaa sekä myös ainutlaatuinen osa Suomen ja Puolan välistä historiaa, Vilén sanoo MTV3 Uutisille.

Suurlähettilään mukaan suomalaistalot ovat alkuperäisemmässä kunnossa – rakenteita, komeroita, kaapistoja, jopa avaimia myöten – kuin vuosikymmenten aikana moneen kertaan remontoidut rintamamiestalot Suomessa.

Vilén on käynyt keskusteluja muun muassa Varsovan pormestarin Hanna Gronkiewicz-Waltzin kanssa, ja lähetystö on esittänyt säilytettäväksi viiden talon muodostaman korttelin. Talot kunnostettaisiin ja niihin sijoitettaisiin esimerkiksi Varsovan jälleenrakennuksen museo, Puola-Suomi-yhdistyksen toimisto, kahvila ja suomalainen sauna.

Vilén pitää yhteyttä myös muuttamaan joutuviin asukkaisiin.

– Varsovan kaupunki ei katsonut mahdolliseksi vaihtoehtoa, että asujaimisto olisi säilytetty. Kaupunki on kuitenkin vakuuttanut minulle, että jopa vuosikymmeniäkin vuokralaisina asuneet eivät joudu tyhjän päälle, suurlähettiläs kertoo.

(MTV3 - AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.