KappAhl teki ostotarjouksen Lindexistä

Kappahl aikoo pitää ketjut erillisinä. Lindex on myymälämärällä mitattuna Kappahlia suurempi.

Ruotsalainen vaateketju KappAhl pyrkii haukkaamaan isomman siivun vaatekaupan kokonaiskakusta. Ketju teki tänään ostotarjouksen kilpailevasta Lindex-ketjusta. Hinta ylittää 15 prosentilla Lindexin perjantain pörssiarvon.

KappAhl aikoo pitää ketjut erillisinä. KappAhlin toimitusjohtajan Christian Janssonin mukaan kauppa on askel kohti konsernia, jonka alaisuudessa toimii useita eri vaatetusketjuja. Ketjuja yhdistäisivät nopeasti vaihtuva vaatemallisto ja vahvat tuotemerkit.

Lindex on myymälämäärällä mitattuna KappAhlia suurempi. Lindexin myymälöitä on 342, kun taas KappAhlilla on 272 myymälää Ruotsissa, Norjassa, Suomessa ja Puolassa. Lindexillä on toimintaa Ruotsin, Norjan ja Suomen lisäksi Baltian maissa.

Suurimpia pukeutumisketjuja Suomessa

Yhteenlaskettuna ketjujen liikevaihto nousisi yli miljardiin euroon.

Haussa isompi koko

Muotikaupan liiton toimitusjohtajan Yrjö Gorskin mukaan yhdentyminen on tämän hetken trendi erikoiskaupassa.

- On normaalia kehitystä, että haetaan isompaa yksikkökokoa, hän sanoo.

Säästöjä KappAhl kertoo hakevansa muun muassa suuruuden etuja tuotteiden hankinnassa, kuljetuksessa ja tietotekniikassa. Gorski uskoo, että KappAhlin ja Lindexin yhdistyminen toisi niille monenlaisia synergiaetuja.

- Saadaan varmasti asiakaskuntaa yhdistettyä ja jakelukanavia parannettua.

KappAhl toivoo saavansa kaupan päätökseen syyskuun loppuun mennessä. Se tarjoaa 102 Ruotsin kruunua eli noin 11 euroa yhdestä Lindexin osakkeesta.

Suomalaisketjut pärjäävät

Kotimaan muotibisneksessä ruotsalaiskauppa ei toteutuessaan aiheuttane mullistuksia. KappAhl ja Lindex ovat suhteellisen pieniä, ja ulkomaisilla vaateketjuilla on Suomessa noin 14-15 prosentin osuus kaikesta vaatemyynnistä.

Suomalaiset ketjut pärjäävät siis hyvin, ja vahvoja toimijoita löytyy Stockmannista alkaen. Myös markettimyynti vetää Suomessa.

Gorskista on vaikea arvioida, millaista yhdentymiskehitystä kotimaassa mahdollisesti olisi odotettavissa. Halpamarkettipuolella joitain toimintoja on laitettu yhteen.

- Viime aikoina on kuultu uutisia yrityksistä, jotka ovat joutuneet velkasaneeraukseen tai joutuneet lopettamaan. Jos olisi mietitty aikaisemmin, olisi ehkä saatu synergiaetuja sillä, että olisi menty kimppaan jonkun kanssa, Gorski kuitenkin arvelee.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat