Mainos

Kapinallisten taltuttaminen vaati satoja uhreja Nigeriassa

Islamistikapinallisten väkivalta on raivonnut tällä viikolla Nigeriassa sen jälkeen, kun kapinalliset iskivät kirkkoihin ja valtion rakennuksiin maan pohjoisosissa alkuviikosta. Valkoisiin kaapuihin pukeutuneiden kapinallisten aloittamissa väkivaltaisuuksissa on kuollut jo satoja ihmisiä.

Väkivaltaisuudet alkoivat viime sunnuntaina Bauchin osavaltiossa, kun Nigerian poliisi pidätti Boko Haram -ryhmän jäseniä epäiltyinä poliisiasemalle tehtävän iskun suunnittelusta. Kapinalliset olivat aseistautuneet pitkillä veitsillä, kotitekoisilla metsästyskivääreillä, puukoilla ja palopommeilla.

Presidentti Umaru Yar'Adua antoi käskyn käyttää kaikkia mahdollisia keinoja ryhmän pysäyttämiseksi. Tuhatpäiset turvajoukot piirittivät ja valtasivat kapinallisten päämajan Maidugurin kaupungissa. Toimittajat raportoivat pitkin viikkoa nähneensä kymmeniä valkoisiin kaapuihin pukeutuneiden kapinallisten ruumiita.

Tällä viikolla Nigerian joukot piirittivät ja hajottivat Boko Haramin johtajan Mohammed Jusufin talon. Jusuf vangittiin, ja hän kuoli hämärissä olosuhteissa pidätyssellissä. Poliisin tiedottaja väitti Jusufin yrittäneen paeta, mutta ihmisoikeusjärjestöt tuomitsivat surman laittomaksi.

Poliisin ja silminnäkijöiden mukaan vajaan viikon aikana kuoli ainakin 600 ihmistä, joista osa oli sivullisia ja poliiseja.

Kapinalliset haluavat sharian koko maahan

Tuhansien ihmisten tappamisen syyksi on riittänyt Nigeriassa 2000-luvulla muun muassa islamilaisen sharia-lain vastustaminen, paikallisvaalien tulokset tai tanskalainen pilakuva profeetta Muhammadista. Etnisten ja uskonnollisten ryhmien välisissä selkkauksissa arvioidaan kuolleen kymmenen vuoden aikana 10 000 - 14 000 ihmistä.

Suurin osa Nigerian muslimeista on maltillisia sunnalaisia ja tuomitsee ääriryhmien toiminnan. Afganistanin talebaneilta toimintatapansa kopioineet Boko Haramin jäsenet haluaisivat islamilaisen lain voimaan koko maahan.

Enimmäkseen eteläisissä osavaltioissa asuvat kristityt eivät vaatimusta sulata. Nyt sharia-laki on voimassa osassa pohjoisen osavaltioista.

Länsimaista koulutusta vastustavaa Boko Haramia kutsutaan usein Nigerian Talebaniksi. Ryhmä koostuu enimmäkseen opintonsa kesken jättäneistä opiskelijoista, entisistä yliopisto-opettajista ja lukutaidottomista nuorista, jotka ovat kotoisin eri osavaltioista ja kuuluvat eri etnisiin ryhmiin.

Nimi Boko Haram tarkoittaa syntistä tai laitonta koulutusta ja viittaa länsimaiseen koulutusjärjestelmään. Ryhmän jäsenet eivät saa käyttää länsimaisia tuotteita ja pitävät vaimonsa piilossa vieraiden miesten katseilta. Lasten opetuksen kuuluu pohjautua Koraaniin.

Ryhmän johtaja Mohammed Jusuf, 39, sai itse länsimaisen koulutuksen. Seuraajien mukaan Jusuf kuitenkin kouluttautui myös Iranissa.

YK ja muslimioppineet tuomitsivat

Presidentti Umaru Yar'Aduan mukaan Nigerian turvallisuusviranomaiset ovat seuranneet Boko Haramia jo vuosia ja arvioineet sen olevan mahdollisesti vaarallinen. Ryhmä on kerännyt aseita ja tietoja vähitellen saadakseen nigerialaiset puolelleen.

Vajaan viikon aikana tapahtuneet väkivaltaisuudet olivat Nigerian verisimpiä sitten viime vuoden marraskuun, jolloin jopa 700 ihmistä kuoli Josin kaupungissa muslimien ja kristittyjen yhteenotoissa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon ilmaisi alkuviikosta huolensa Nigerian väkivallasta. Myös Islamilainen konferenssi vaati rauhaa ja torjui islamin nimissä tehtävän väkivallan.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.