Mainos

Kapinalliset: Zairen rauhanneuvottelut alkavat ensi viikolla

Zairen kapinallisten ja presidentti Mobutu Sese Sekon edustajien väliset rauhanneuvottelut alkavat ensi viikon alussa Etelä-Afrikassa, kertoivat kapinalliset tänään. Neuvotteluissa pyritään sissien edustajan mukaan pääsemään yksimielisyyteen siitä, kuinka valta siirretään presidentti Mobutulta sissipäällikkö Laurent Kabilan johtamalle väliaikaiselle hallitukselle.

-Jos mitään muutoksia ei tule, neuvottelut alkavat Etelä-Afrikassa maanantaina tai tiistaina, sissien edustaja kertoi Gomassa. Eteläafrikkalainen hallituslähde vahvisti Johannesburgissa, että Etelä-Afrikkaa on pyydetty toimimaan neuvottelujen isäntämaana.

Kapinalliset ovat vallanneet puoli vuotta kestäneen sisällissodan aikana neljäsosan Zairesta. Heidän mukaansa maahan voidaan julistaa tulitauko vasta rauhanneuvottelujen alkamisen jälkeen.

Sissit ovat ottaneet haltuunsa myös Zairen kaakkoisosassa Sambian rajalla sijaitsevan Kasengan kaupungin ja he ovat nyt noin 200 kilometrin päässä tärkeästä Lubumbashin kuparikaupungista, kertoivat paikalliset lähteet perjantaina. Zairen hallituksen joukkojen kerrottiin paenneen etelään.

Avustustyöntekijöiden mukaan Itä-Zairessa Kisanganin kaupungista etelään johtavan radan varrella on yli 75 000 nälkäistä, väsynyttä ja sairasta hutupakolaista. Yhden avustustyöntekijän mukaan monen pakolaisen kunto on niin huono, etteivät he kestä enää päivääkään ilman apua.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.