Mainos

Kapinalliset valtasivat pakolaisleirin Itä-Zairessa

Zairen kapinallisten eteneminen länteen on laukaissut uuden pakolaisaallon. Zairen hallitusta vastustavat kapinalliset valtasivat viikonvaihteessa Amisin pakolaisleirin, jonka kymmenet tuhannet pakolaiset pakenivat seudun viimeiseen leiriin Tingi Tingiin. Leirissä on nyt yli 130 000 pakolaista, kertoivat YK-virkailijat.

Eilen Tingi Tingissä vieraillut YK:n pakolaisvaltuutettu Sadago Ogata kertoi tänään kauhistuneensa pakolaisten kehnoja oloja. Hän sanoi ruandalaispakolaisten paluun kotimaahansa olevan ainoa ratkaisu ongelmaan, mutta tällaista ratkaisua ei Ogatan mukaan ole pikaisesti odotettavissa.

Kapinallisjoukkoja johtavan Laurent Kabilan mukaan kapinalliset aikovat kuitenkin jättää Tingi Tingin rauhaan ja keskittyä alueen pääkaupungin Kisanganin valtaamiseen.

Oppositio vaatii yleislakkoa

Zairen radikaali oppositioliike on vaatinut täksi päiväksi yleislakkoa. Se haluaa näin painostaa pääministeri Kengo wa Dondon eroamaan.

Oppositiojohtaja Jospeh Olenghankoy sanoi eilen, että lakko on samalla myös kansanäänestys. Sillä on tarkoitus testata liikkeen maanlaajuinen kannatus. Olenghankoy totesi, ettei pääministeri Kengo kykene voittamaan sotaa Itä-Zairessa. Hänen mukaansa pääministeri ei ole myöskään halukas järjestämään jo pitkään kaivattuja vaaleja tänä vuonna vaan aikoo pysyä vallassa niin kauan kuin mahdollista.

Oppositio on vaatinut neuvotteluja, jotta vaalit voitaisiin pitää suunnitelmien mukaan heinäkuussa. Oppositio ei ole koskaan hyväksynyt Kengon nimittämistä pääministeriksi. Oppositio vaati yleislakkoa edellisen kerran kaksi vuotta sitten, mutta silloin lakko kuitenkin epäonnistui.
(STT-DPA-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.