Mainos

Kapinalliset Kinshasan laitamilla

Kapinallisjoukot ilmoittivat tänään edenneensä 30 kilometrin päähän Kongon pääkaupungista Kinshasasta. Kapinallisten etujoukot ovat jo lähes Kinshasan laitamilla, kertoi kapinallisjoukkojen edustaja.

Kapinalliset ovat vallanneet Kasangulun kaupungin, joka sijaitsee 30 kilometriä lounaaseen Kinshasasta, kertoi kapinallisjoukkojen johtoon kuuluva Dioudonne Kabengele uutistoimisto Reutersille. Jo aiemmin joukot olivat vallanneet Kisantun ja Madimban kaupungit, Kabengele sanoi. Madimbassa hallituksen joukkojen apuna oli taistellut zimbabwelaisia sotilaita, Kabengele kertoi. Toinen kapinallisjoukkojen edustaja sanoi tänään, että kapinalliset olivat ampuneet alas kaksi zimbabwelaista hävittäjää. Kongon presidentin Laurent Kabilan avuksi saapui tänään uutistoimisto AFP:n mukaan myös angolalaisia sotilaita. Kabilaa auttamaan tuli jo torstaina joukkoja Zimbabwesta.

Vieraita joukkoja on lähetetty Kongoon eteläisen Afrikan valtioiden yhteistyöjärjestön SADC:n enemmistöpäätöksen nojalla. Yhdeksän SADC:n neljästätoista jäsenmaasta asettui tiistaina kannattamaan väliintuloa Kabilan auttamiseksi. Vieraiden apujoukkojen lähettämistä Kongoon on vastustanut Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela, jonka mielestä tulitauko ja alueellisen huippukokouksen järjestäminen olisi parempi vaihtoehto kuin sotilaallinen asioihinpuuttuminen. Kabila syyttää Ruandaa ja Ugandaa häntä vastaan taistelevien kapinallisjoukkojen tukemisesta.

Kabila ei lähde Pretoriaan

Kongon hallituksen tiedotusministeri Didier Mumengi ilmoitti tänään, että Kabila ei osallistu kriisikokoukseen, jonka on kutsunut koolle Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela. Kokouksessa on määrä keskustella Kongon tilanteesta. Osanottajiksi Mandela on kutsunut Pretoriaan Zimbabwen, Ruandan, Ugandan ja Kongon johtajat. Huomenna kokousrupeamaa jatkettaisiin eteläisen Afrikan yhteistyöjärjestön SADC:n kokouksella.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.