Mainos

Kanteluita oikeusasiamiehelle aiempaa enemmän

Oikeusasiamies ehdottaa perusoikeusloukkauksien rahallista hyvittämistä

Kantelut eduskunnan oikeusasiamiehelle lisääntyivät viime vuonna entisestään. Oikeusasiamiehen vuosikertomuksesta ilmenee, että kanteluiden määrä kasvoi 14 prosenttia edellisvuodesta. Lisäystä oli erityisesti sosiaali- ja terveydenhuoltoa sekä poliisia koskevissa asioissa.

Ratkaisujen lukumäärä kasvoi edellisvuodesta neljä prosenttia. Niitä oli eniten sosiaaliturvaa koskevista kanteluista. Seuraavaksi runsaimmin oli poliisia, tuomioistuimia ja vankeinhoitoa koskevia ratkaisuja.

Toimenpiteisiin johti reilu viidennes tutkituista kanteluista. 40 tapauksessa oikeusasiamies antoi huomautuksen lainvastaisesta menettelystä, ja lähes 430 tapauksessa hän neuvoi tai ohjasi viranomaisia. Vajaassa 30 tapauksessa viranomainen korjasi virheensä asian käsittelyn aikana.

Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio ja apulaisoikeusasiamiehet ottivat omasta aloitteestaan tutkittavikseen lähes 50 asiaa ja ratkaisivat niitä suurin piirtein saman verran. Vähennystä edellisvuoteen oli muutama tapaus.

Tarkastukset vähenivät hieman. Niitä oli viime vuonna vajaat 80.

Oikeusasiamies Paunio pohtii vuosikertomuksessa perusoikeusloukkausten hyvittämistä. Hän korostaa, että loukkaukset tulee mahdollisuuksien mukaan estää. Jos niitä kuitenkin tapahtuu, virheet tulee tunnustaa ja seuraamukset hyvittää esimerkiksi rahallisesti. Paunio katsoo, ettei nykyinen suomalainen järjestelmä tarjoa tehokasta ja kattavaa oikeussuojaa perusoikeusloukkauksen hyvityksen muodossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.