Mainos

Kantasoluilla uusia hampaita?

Brittiläiset tiedemiehet uskovat kehittäneensä hammaslääketieteen mullistavan keksinnön.

Lontoon King´s Collegen tutkijat ilmoittavat olevansa loppusuoralla tutkimuksessaan, jossa hammas voidaan kasvattaa uudelleen kantasolujen avulla. Tutkijat kertovat tehneensä jo onnistuneita kokeita hiirillä ja ihmistestaus aloitettaneen kahden vuoden sisällä.

- Ei ole mitään syytä sille, miksi tämä ei toimisi myös ihmisillä. Periaatteet ovat samat, vakuuttaa hammaslääketieteen erikoislääkäri Paul Sharpe.

Menetelmässa kantasoluja otetaan elävästä olennosta. Tämän jälkeen solut kasvatetaan solupalloksi laboratorio-olosuhteissa ja lopulta se istutetaan ikeneen.

Asiantuntijat arvioivat, että aikuisen ihmisen hammas kehittyy noin kahdessa kuukaudessa täyteen mittaansa. Jos testaukset onnistuvat ihmisillä, kansan harventuneita hammasrivejä ryhdyttäneen täyttämään viiden vuoden kuluttua.

Tutkijat ovat varmoja siitä, että jos hammaslääketieteen riemuvoitto onnistuu, sen mukana mm. tekohampaat vesilasissa siirtyvät historian hämärään. Ennakkoarvioiden mukaan yhden uuden, aidon hampaan saisi suuhunsa alle 3000 eurolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.