Mainos

Kanta-asiakkaiden ostot kiinnostavat viranomaisia yllättävän usein

MTV3 Uutiset kysyi Suomen päivittäistavarakauppaa hallitsevilta Keskolta ja SOK:lta, kuinka usein viranomaiset ovat pyytäneet niiltä asiakkaiden bonuskorttien ostotiedoista. Kysely paljasti, että pyyntöjä tulee yllättävän usein.

– Viimeisen vuoden aikana olemme saaneet poliisilta, verottajalta ja rajavartioviranomaisilta yhteensä noin 60 kyselyä, kirjoitti K-Plus Oyn toimitusjohtaja Niina Ryynänen.

SOK:n konseptipäällikkö Minna Ojala kertoi, että yhtiössä ei tilastoida viranomaisten pyyntöjä. Hän kuitenkin arvioi, että luku on lähellä Keskoa.

SOK:n markkinointi- ja asiakkuusjohtajan Risto Niemelän mukaan poliisi on pyytänyt yhtiöltä tietoja hyvin harvoin.

– Ei edes vuosittain, Niemelä kirjoitti vastauksessaan.

Niemelän mukaan SOK ei voi arvioida bonuskorttia käyttävien asiakkaiden ostoja tai niiden tarkoitusta. Hänen tiedossaan ei myöskään ole, että yhtiö olisi tehnyt poliisille ilmoitusta epätavallisista ostoista.

Iltalehti kertoi tällä viikolla 67-vuotiaan miehen jääneen kiinni viinarallin pyörittämisestä, kun poliisi sai käyttöönsä hänen bonuskorttinsa asiakastiedot. Niistä selvisi, että mies oli käynyt useita kertoja kuukaudessa ostoksilla Tallinnassa, josta hän kuljetti alkoholin Suomeen eteenpäin myytäväksi.

Poliisi voi pyytää asiakkaan ostotietoja rikostutkinnan yhteydessä. SOK:n Risto Niemelän mukaan asiakas ei siinä tapauksessa voi kieltää tietojensa luovuttamista. Myös verottajalla ja rajaviranomaisilla on oikeus saada asiakastietoja lain perusteella.

Rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisista kertoo, että asiakkaan ostotietojen pyytäminen edellyttää aina epäillyn rikoksen tutkinnanjohtajan päätöksen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.