Mainos

Kansanterveyslaitos tutkii syntymäpainon yhteyttä sairauksiin

Kansanterveyslaitoksella on meneillään mittava tutkimus, jossa tarkkaillaan syntymäpainon yhteyttä kansantauteihimme. Tutkimukseen osallistuu kaksituhatta vuonna 1934-1944 Helsingissä syntynyttä henkilöä.

Tutkimuksissa on huomattu muun muassa se, että pienikokoisena syntyneillä vauvoilla on suurempi riski sairastua joihinkin vakaviin tauteihin. Tutkittavien syntymäpainoa tarkkailemalla voidaan ennakoida esimerkiksi taipumusta sairastua diabetekseen tai sydän-ja verisuonitauteihin. Tutkimushoitaja Paula Nyholm muistuttaa kuitenkin, että alhainen syntymäpaino ei sinänsä aiheuta sairauksia, vaan ainoastaan herkistää niille.

-Pieni syntymäpaino [---] altistaa ilman muuta diabetekselle, sepelvaltimotaudille, osteoporoosille ja myös joillekin syöpätyypeille. Jos pienenä syntynyt pysyy aikuisenakin laihana, riski pienenee, toteaa Nyholm.

Dosentti Johan Eriksson Kananterveyslaitokselta kertoo, että tutkimukseen osallistuville tehdään monipuolisia tutkimuksia esimerkiksi rasva-aineen- ja sokeriaineenvaihdunnan toiminnasta.

Syntymäpainon ohella sairastuvuusriskiin vaikuttavat myös elämäntavat, ravinto sekä perintötekijät.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 08.06.2003).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.