Mainos

Kansanterveyslaitos rauhoittelee lintuinfluenssapelkoja

Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori muistuttaa, että kaikki lintuinfluenssavirukset tarttuvat ihmisiin yleensä huonosti.

Kansanterveyslaitos on avannut neuvovan puhelimen lintuinfluenssasta huolestuneille numerossa (09) 474 470 00. Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori Petri Ruutu kuitenkin muistuttaa, että paniikkiin tai huoleen ei ole mitään aihetta.

- Järkevä varotoimi tietojen tässä vaiheessa on se, että Oulun alueella ihmiset eivät itse kävisi käsiksi kuolleisiin tai sairaiksi epäilemiinsä kahlaaja- tai vesilintuihin ja lintuihin yleensäkin, jotka ovat itsestään sairaita, eivät siis metsästettyjä. Sen sijaan heidän tulisi ottaa yhteyttä kunnaneläinlääkäriin, joka huolehtii lintujen poistamisesta, Ruutu neuvoo.

Ruutu uskoo, että kansalaisille annetaan uutta tietoa mahdollisista muista varotoimista alkuviikosta.

- Tässä vaiheessa en antaisi vielä selkeitä kansallisia sääntöjä, koska se voisi yllyttää lisähuoleen.

Maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti eilen, että Suomesta on mahdollisesti löydetty lintuinfluenssavirusta. Alustava löydös on tehty lokeista Oulussa.

Ihmiseen virus tarttuu huonosti

Tutkimusprofessori Ruutu muistuttaa, että lintunäytteiden testi kattaa muun muassa kaikki lintujen influenssavirukset, joita on paljon.

- Lisäksi kaikki nämä virukset, siis myös Kaakkois-Aasiassa esiintynyt H5N1-virus, tarttuvat huonosti ihmisiin.

Puolentoista vuoden aikana Kaakkois-Aasiassa on tavattu H5N1-virusta, joka on johtanut kymmenien ihmisten kuolemaan. Samaa virusta on esiintynyt myös Siperiassa.

H5N1-virus on ihmiseen tarttuessaan edellyttänyt lähinnä sitä, että ihminen on käsitellyt kuollutta tai selvästi sairasta lintua. Lisäksi tartunta on voinut tulla lintujen ulosteiden kautta, esimerkiksi elävien kanojen tai lintujen toreilla.

- Tarttuakseen ihmiseen virus tarvitsee siis tosi tiiviin kontaktin, kosketuksen, Ruutu muistuttaa.

Kansanterveyslaitoksen mukaan ihmisillä, joilla ei ole ollut kontaktia kuolleisiin lintuihin, ei ole syytä huoleen.

- Mutta jos Oulun alueella kuolleita vesilintuja käsitellyt henkilö sairastuu viikon kuluessa korkeaan kuumeeseen ja hengitystieoireisiin, hänen tulee ottaa yhteyttä Oulun yhteispäivystykseen, joka neuvoo asiassa eteenpäin, Ruutu huomauttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.