Kansantaiteilijat esittäytyvät Gallen-Kallelan museossa

Suomalaisten juuret ja vanhat kertomukset kiehtovat kansantaiteilijoita. Pihapiireihinsä usein omia taidenäyttelyjään rakentaneet itseoppineet tekijät esittäytyvät nyt Espoossa. Akseli Gallen-Kallelan museon puistossa elää kalevalainen maailma Itse Tehdyn Elämän eli ITE-taiteilijoiden töissä.

Kansantaiteilijoita nähdään nyt paikassa, jossa Kalevalasta inspiroitunut Gallen-Kallela aikoinaan työskenteli. Nykytaide on sirpaloitunut niin monenlaisiksi kuviksi, että myös kansantaide on alkanut kiinnostaa yhä enemmän.

- Tällä hetkellä esimerkiksi nykytaiteilijat ovat itse kiinnostuneita tästä ITE-taiteesta, joten ehkä ne eivät ole enää niin kaukana toisistaan, toteaa näyttelyn kuraattori Tuula Karjalainen.

Suomalaisen kansantaiteilijan suosituin aihe on karhu, metsän kuningas- suomalaisten tarustojen pyhä eläin. Taiteilijat ovat usein miehiä ja materiaalina ovat kotipiiristä löytyneet ainekset tai metsän antamat saaliit.

- Ne on usein hyvin vaatimattomista aineksista tehty. Puusta ja kaikista jätteistä ja pellin palasista, kertoo ITE-taiteilija Veikko Räsänen.

Kansantaiteilijoiden töissä yhdistyvät vanhat tarinat, kalevalaiset hahmot, raamatun henkilöt ja suomalainen shamanismi - luonnon lähellä eläminen.

- Geeneistä se on tullut. Äiti oli aikoinaan runonlaulaja ja itkuvirsien tekijä. Ja kyllä näistä teoksista näkyy shamanismi. Että metsästä on tultu ja metsään mennään, Räsänen toteaa.

(MTV3)

Katso Eija Bastmanin juttu

Lue myös:

    Uusimmat