Mainos

Kansaneläkeäänestys jakoi kansanedustajia

Hallitusrintaman rivit repeilivät tänään, kun eduskunta äänesti kansaneläkkeen pohjaosan leikkaamisesta. Eduskunta torjui äänin 111-69 keskustaopposition esityksen siitä, että vuonna 1996 aloitettu kansaneläkkeen pohjaosan asteittainen poistaminen keskeytettäisiin.

Eduskunta, istuntosali

Hallituksen rintamasta lipesi opposition puolelle kuusi vasemmistoliiton, kaksi SDP:n, yksi kokoomuksen ja yksi RKP:n ryhmän kansanedustaja. Vasemmistoliiton ryhmästä hallituksen linjaa vastaan äänestivät Mikko Kuoppa, Jaakko Laakso, Veijo Puhjo, Esko-Juhani Tennilä, Pentti Tiusanen ja Unto Valpas. Heistä muut kuin Tiusanen äänestivät hallitusta vastaan myös keskiviikon Sonera-päätöksessä.

SDP:n kansanedustajista opposition tueksi lähtivät Marjaana Koskinen ja Esa Lahtela, kokoomuksesta Seppo Kanerva ja RKP:n ryhmästä Klaus Bremer. Istuntoon läsnäolevaksi hetkeä aikaisemmin ilmoittautuneet SDP:n Reijo Laitinen ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö olivat poissa äänestyksestä.

Pohjaosan leikkaaminen on osa kansaneläkkeen ja työeläkkeen yhteensovitusta, missä taustalla ovat säästösyyt. Eduskunnan nyt hyväksymällä lailla lykätään ensi vuonna tulevaa 20 prosentin leikkausta vuoden alusta maaliskuun alkuun. Näin leikkaus ei pure, ennen kuin uudet verokortit on otettu käyttöön. Ensi vuonna työeläkkeen saajien pohjaosa on 92 markkaa ja kokonaan se poistuu näillä näkymin vuoden 2001 jälkeen.

Keskustaoppositio otti asiasta kaiken irti hiillostaakseen hallituspuolueiden kansanedustajia koko asian käsittelyn ajan. Mauri Pekkarinen muisteli, miten monet vannoivat viime vaalien alla korjaavansa "Lipposen hallituksen virheen", jos tulevat valituksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.