Mainos

Kansanedustajien avustajarahojen käyttö halutaan tutkia

Eduskunnan 100-vuotisjuhlien käsistä karanneet kustannukset ja muut epäillyt rahankäytön epäselvyydet eivät nousseet esiin eduskunnan täysistunnossa. Eduskunnan viime vuoden taloudenpidon selvittely jatkuu nyt valtiovarainvaliokunnassa.

Eduskunnan 100-vuotisjuhlien kohua herättänyt rahankäyttö ei juurikaan kiinnostanut kansanedustajia, kun ensimmäinen tilaisuus keskustella asiasta tarjoutui tämänpäiväisessä täysistunnossa. Harvoille paikalla olleille kansanedustaja Kari Rajamäki (sd.) tarjosi lisää ikävää pohdiskelemista.

Rajamäki vaatii perusteellista selvitystä siitä, onko kansanedustajien avustamiseen tarkoitettuja varoja käytetty heidän omien vaalikampanjoittensa rahoittamiseen.

Avustajarahojen kyseenalaisesta käytöstä raportoi Ilta-Sanomat huhtikuussa. Kansanedustajat voivat palkata itselleen avustajan tai vaihtoehtoisesti ostaa avustajapalvelut esimerkiksi puoluejärjestöltä. Lehden tekemän selvityksen mukaan useat kansanedustajat olivat saaneet vaaliavustusta samoilta yhdistyksiltä, joille he olivat ohjanneet avustajarahojaan.

Rajamäki piti julkisuudessa esitettyä "perusteltua epäilyä" erittäin vakavana. Rajamäen mielestä asia on syytä perusteellisesti selvittää ja siihen pitää puuttua, jos avustajarahoja käytetään kansanedustajien oman vaalikassan pesämunaksi.

Eduskunnan tilintarkastajien puheenjohtaja Matti Saarinen (sd.) vastasi, ettei asia ollut esillä viime vuoden tarkastuskertomusta tehtäessä, mutta "tällä rastilla pysähdytään", kun seuraavaa tarkastuskertomusta laaditaan.

Ongelmista vain varoen

Eduskunnan 100-vuotisjuhlien käsistä karanneita kustannuksia ja muita rahankäytön ongelmia käsiteltiin keskustelussa kuin silkkihansikkain. Saarinen opasti, ettei tilintarkastajien havaintoja pidä lähteä liiaksi yleistämään. Tilintarkastajiin myös kuuluva Tuomo Hänninen (kesk.) korosti asian sitä puolta, että juhlaan on ollut todella aihetta.

Suorasukaisinta tekstiä juhlavuoden rahankäytöstä on luettavissa eduskunnan tilintarkastajaryhmän ainoan ammattilaisen Eero Suomelan marraskuisesta raportista: Tapahtumien budjetteja ei laadittu kunnolla, kustannuksia ei seurattu, minkä seurauksena kulut paisuivat yli arvioidun.

Tilintarkastajien muistiosta ja aiemmista lausunnoista oli myös luettavissa, että eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen olisi ollut jäävi neuvottelemaan juhlakonsertista Kansallisoopperan kanssa. Tämänpäiväisissä keskustelussa Tiitisen rooliin ei puuttunut yksikään.

Juhlinnan suunnitteluun tavalla tai toisella osallistuneita kansanedustajia ei keskustelussa juurikaan näkynyt. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli oli poikkeus. Hänen neuvonsa tässä tilanteessa oli, että eduskunnan kannattaisi selvityttää ulkopuolisella asiantuntijalla, pitäisikö eduskunnan hallinto remontoida nykyajan tarpeita vastaavaksi.

Eduskunnan viime vuoden taloudenpidon ja 100-vuotisjuhlien rahankäytön selvittely jatkuu nyt valtiovarainvaliokunnassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.