Kansanedustajat: Tässä epäonnistuimme pahimmin tällä vaalikaudella

Päättyvä vaalikausi sisälsi useita onnistumisen hetkiä, mutta valitettavasti sitäkin useampia epäonnistumisia etenkin isoissa rakenteellisissa päätöksissä. Mutta mikä oli mokista pahin? Näin vastasivat MTV Uutisten haastattelemat kansanedustajat.

– Olemme edelleen pahassa talousjamassa ja joudumme taas seuraavalla vaalikaudella tekemään ikäviä päätöksiä. Olisi varmaan kannattanut olla pikkaisen lujempi, käyttää vähän kovempia otteita pehmeiden arvojen puolesta tällä vaalikaudella. Olla rohkeampi heti vaalikauden alussa, lähteä silloin reivaamaan kurssia eikä odottaa, että se hätä tulee nurkan takaa, tuumaa RKP:n Stefan Wallin, joka aloitti vaalikauden puolueensa puheenjohtajana ja puolustusministerinä.

Henkilökohtaiseksi epäonnistumisekseen varsinaissuomalainen Wallin nostaa sen, ettei saaristoon ole vieläkään saatu kiinteää tieyhteyttä Nauvon ja Paraisten välille.

Toinen entinen ministeri, Sari Sarkomaa (kok.) pettyi ”koko joukkueena hallituspuolueisiin” ja erityisesti sote-uudistuksen sakkaamiseen perustuslain vastaisena.

– Pitää ajatella, että katse eteenpäin ja paljon sote-uudistuksesta on saatu tietoa. Nyt se on nostettava ykkösagendalle että saamme terveydenhuollon kuntoon. Tosi häpeätahra on se, että meillä joutuvat työttömät, lapsiperheet ja eläkeläiset jonottamaan perusterveydenhuollossa. Kiireellisintä on, että tähän saadaan voimavaroja, ettei ihmisten tarvitse terveyskeskuksissa jonottaa. Se tuo siihen sijoitetut rahat takaisin, kun ei olla jonoissa. Tosi eriarvoistavaa, missään muussa Euroopan maassa ei ole näin, että toiset pääsee työterveyshuoltoon ja toiset joutuvat jonossa odottamaan, Sarkomaa valittaa.

Voi Talvivaara sentään

Entä sitten hallituksesta kesken kauden ulos loikanneet vihreät ja vasemmistoliitto? Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö pettyi siihen, ettei saanut hallituksesta lähdön jälkeen vakuutettua hallituspuolueita panostamisesta kotimaiseen uusiutuvaan energiaan.

– Suurin pettymys on edelleenkin tämä energiapolitiikan vanhakantaisuus. Eniten harmaita hiuksia tuli kovista neuvotteluista hallituskumppanien kanssa erityisesti Talvivaaran ympäristöongelmista. Ympäristölainsäädäntö ja valvonta uudistettiin niin, ettei mitään tuollaista ei pääse enää tapahtumaan. Kun mun aikana Talvivaarassa oli ongelmat päällä, niin se oli ihan kauheaa hoitaa sitä kun tietää, etteivät ongelmat tule ratkeamaan helpolla.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki lyttäsi oman hallitustaipaleensa ajan päätöksistä yhteisöveron ylisuuren alentamisen.

– Sanoimme jo silloin julkisuudessa, että yhteisöveroa laskettiin liian paljon, lähdettiin verokilpailuun mukaan. Sanottiin, että toivottavasti tulee näitä luvattuja dynaamisia vaikutuksia. Vastasimme olevamme hyvin epäileväisiä. Nyt ne epäilymme ovat käyneet toteen. Valtaosa yhteisöveroalennuksesta valui osinkoihin, ei investointeihin ja uusien työpaikkojen luomiseen, Arhinmäki harmittelee.

Onko puolueen kuva kirkas oppositiossa?

Entä sitten oppositio, missä keskusta arvioi mokanneensa, edustaja Paula Lehtomäki?

– Puolueen kannalta aina se linjan kirkkaus on meille poliitikoille jatkuva haaste. Että pystymme toimimaan niin, että kansalaisille siirtyy oikea käsitys siitä, mikä asiamme on. Oppositiossa jos ei ole saavutuksia, niin se vain on osa poliittista järjestelmää. Toivottavasti (kannatuksemme nousu gallupeissa) kuvaa linjan kirkastumista, aikamoista työmäärää mitä me kädet savessa tehneet tällä vaalikaudella.


Lue myös:

    Uusimmat