Mainos

Kansanedustajat tarttuivat haraviin - pelastivat dyynejä Yyterissä

Avoimet hiekkarannat ja dyynit ovat vaarassa hävitä Suomestakin rehevöitymisen ja umpeenkasvun takia.

Rikas kasvi-, perhos- ja hyönteislajisto on myös uhattuna.  Apua dyynien pelastamiseen tarjosi eduskunnan ympäristövaliokunta, joka järjesti Porin SuomiAreenan yhteydessä Yyterissä dyynitalkoot.

Kansanedustajien ohjelmassa oli haravointia, kivien kaivamista ja keräämistä sekä soran seulontaa.

Edustajien tietämys dyynien uhanalaisuudesta vaihteli.

- Kyllä tämä ainutlaatuinen luonnon aikaansaama maisema on. Se on vaarassa siitä syystä, että luontotyyppi on muuttumassa. Ihmisillä on suuri vaikutus tähän, tietää ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, vasemmistoliiton kansanedustaja Martti Korhonen.

- Eihän näitä Suomessa liikaa ole. Upeita luonnonilmiöitä täytyy varjella, arvioi keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen.

- Aika vähän tiedän dyyneistä, mutta tänään olen saanut jotain infoa. Nyt tiedän jo enemmän kuin tänne tullessa. Olen muuten ensimmäistä kertaa Yyterissä, kertoo perussuomalaisten kansanedustaja Jari Lindström.

- Ehkä se suurin uhka dyyneille ovat kuitenkin ihmiset itse. Täällä on hyvin rajattu, missä saa kulkea ja se on paikallaan. Olemme nyt osaltamme tekemässä pelastustöitä, huomauttaa kokoomuksen kansanedustaja Tapani Mäkinen.

Pohjoisen Itämeren avoimet hiekkarannat ja dyynit ovat vaarassa hävitä rehevöitymisen ja umpeenkasvun vuoksi. Myös rakentaminen, kuluminen ja ilmastonmuutos uhkaavat näitä karuja luontotyyppejä. Samalla häviämisvaarassa ovat dyyneillä elävät monet kasvit, hyönteiset ja perhoset.

Edustajat pahoittelivat nikkelipäästöä

Talkoolaisia puhutti dyynien lisäksi Itämeren tila ja Kokemäenjoen nikkelipäästö.

- Kyllä niitä niitä päästöjä, joita meiltä lähtee, pitää edelleen rajoittaa. Täytyy pitää huolta siitä, ettei meiltä päästöjä tapahdu. Nythän tapahtui erittäin valitettava päästö Kokemäenjokeen ja tämmöisiä ei missään tapauksessa saa enää tapahtua, linjaa Antti Kaikkonen.

- Ajankohtainen asia on Kokemäenjoen päästö, mutta ne ovat inhimillisiä virheitä. Jos likaaminen on tarkoituksellista, niin sellainen tietenkin turhauttaa. Vahingoillehan ei voi mitään, sanoo Jari Lindström.

- Tämä osoittaa sen, ettei koskaan voi olla liikaa varovainen myöskään teollisuuden osalta. Teollisuuden pitää katsoa tekemisiään tarkkaan. Tässä tapauksessa yritys on luvannut ottaa vastuun ja kantaa sen. Se on tärkeää, muistuttaa Tapani Mäkinen.

- Itämeren tilan parantaminen on iso työmaa, johon yhteiskunnan, yksittäisten käyttäjien ja myös yritysten pitää panostaa. Tämä ei hoidu minkään yksittäisen tahon toiminnalla, painottaa Martti Korhonen.

Ympäristövaliokunnan kolmen vartin mittaiset talkoot eivät vielä Yyterin dyynejä pelastaneet, mutta ainakin edustajat tietävät nyt dyynien tilasta enemmän kuin aiemmin.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.