Kansanedustajat halutaan sitoa valittuun tehtävään

Puolet suomalaisista vastustaa kansanedustajien ja europarlamentaarikkojen mahdollisuutta vaihtaa tehtävää kesken vaalikauden. Mahdollisuutta tehtävän vaihtamiseen kannattavat eniten nuoret.

Joka toinen suomalainen kieltäisi mahdollisuuden vaihtaa europarlamentaarikon tai kansanedustajan tehtäviä kesken parlamenttikauden. Vaihto-oikeuden kieltämistä kannattaa eniten yli 50-vuotiaat sekä eläkeläiset. Oikeuden säilyttämisen puolella ovat alle 25-vuotiaat ja opiskelijat.

Euroopan parlamentin ja eduskunnan välinen liikenne on ollut vilkasta

Ensimmäisenä jäsenyysvuotena eduskunta valitsi keskuudestaan kaikkiaan kuusitoista kansanedustajaa euroopan parlamenttiin. Vuonna 1996 suomalaiset äänestivät europarlamenttiin kuusi kansanedustajaa. Vuoden 1999 eduskuntavaaleissa takaisin Suomeen saapui kolme istuvaa meppiä ja kaksi edustajaa jatkoi kautensa loppuun. Vaihtorallia on sen jälkeen ollut enemmän tai vähemmän. Tuoreimpana esimerkkinä Paavo Väyrynen.

Nyt joka toinen suomalainen haluaisi puhaltaa liikenteen poikki.

- Mun mielestä se mihin hänet valitaankaan niin, pitäis olla siellä tontilla, eikä vaihtaa kesken kautta, pohtii vantaalainen Heidi Auer.

- Sehän on jokaisen henkilökohtainen asia, tottakai saa vaihtaa jos haluaa, koska äänestäjäthän ne on valinnut ja eihän hän sillä tavalla petä ketään. Esimerkiksi Väyrynenhän ilmoitti etukäteen että jos hän saa hyvän paikan Suomen eduskunnasta niin hän palaa tänne, miettii Juhani Uusihannu Turusta.

Liikkumista rajoittava lakiuudistus mahdollinen

Hallitus tarkastanee tällä kaudella perustuslain toimivuutta ja samalla tarkastetaan mahdollisesti myös edustajan oikeutta vaihtaa toiseen parlamenttiin kesken kauden.

- Tämä vaatii perustuslain muuttamista, mutta on se ihan mahdollista ja tämän kaltaisia järjestelyjä on useissa maissa ja tosiaan euroopan parlamentin puolella tämä on ihan selvä sääntö, kommentoi oikeusministeri Tuija Brax.

Mahdolliset rajoitukset eivät saa tukea parlamentaarikolta.

- Ei tässä tarvita mitään laillisia rajoituksia. Kyllähän aina äänestäjät viime kädessä tekee sen arvion jos ihmiset rupee pelaamaan asioiden kanssa. Rehellisesti pitää kertoa mihin aikoo mennä ja mitä aikoo tehdä ja sitten noudattaa sitä mitä kansalaisille on kertonut ja noudattaa, kommentoi europarlamentaarikko Ville Itälä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat