Kansanedustajat halusivat leikata nuorten tuomiot 2005 – ”Niin lyhyt kuin suinkin on mahdollista”

Pääministeri Matti Vanhasen hallitus esitti vankeuslakipakettiin kuuluneessa rikoslain uudistuksessa 2004, että nuorisovangit istuisivat vähintään puolet tuomiostaan ennen vapautumista ehdonalaiseen vankeuteen. Pykälä muuttui kuitenkin eduskunnassa.

Nuorisovangin nopea vapautuminen nousi esille nyt Jenna Lepomäen tapon avunannosta kuuden vuoden tuomion saaneen Joel Lilon tapauksessa. Lilon elinkautinen murhatuomio muuttui hovissa kuudeksi vuodeksi, josta hän istui kaksi. Hän ilkkui lyhyestä vankeusajastaan Facebookissa Lepomäen muistosivuilla ja myös viestillä tapetun tytön isälle.

Jenna Lepomäki tapettiin kesäkuussa 2011. Lilo oli tuolloin 20-vuotias. Taposta tuomittiin tekoaikaan 19-vuotias Joona Hasselqvist. Hän sai 12 vuoden tuomion, josta hän vapautuu neljän vuoden vankeuden jälkeen.

 Aiemmin yli 4 v tuomioista istuttiin puolet

 Uusi vankeuslakipaketti tuli voimaan 2006. Siihen saakka nuorisovanki selvisi kolmasosan istumisella, jos vankeusrangaistuksen mitta oli korkeintaan neljä vuotta. Törkeissä rikoksissa ensikertalaisen nuoren vanginkin piti suorittaa vähintään puolet tuomiostaan.

Hallitus ehdotti, että järjestelmää yksinkertaistettaisiin niin, että nuoretkin vangit istuisivat puolet tuomiostaan ja kolmasosan säännöstä luovuttaisiin.

Ehdotus kumottiin kuitenkin vihreiden Tuija Braxin johtamassa eduskunnan lakivaliokunnassa. - Valiokunnan mielestä rangaistusjärjestelmän yksinkertaistamisella ei voida hyväksyttävästi perustella sen ankaroittamista varsinkaan, kun kohteena ovat nimenomaan nuoret, valiokunta totesi.

- Vankeusrangaistus merkitsee nuorelle vakavaa syrjäytymisuhkaa ja että tämän vuoksi erityiskohtelu on perusteltua 18-20-vuotiailla myös silloin, kun kysymys on vankilassa suoritettavan rangaistuksen pituudesta.

 ”Niin lyhyt kuin suinkin on mahdollista”

 - Jos nuorena rikoksen tehnyt henkilö kuitenkin tuomitaan ehdottomaan vankeusrangaistukseen, vankilassaoloaika on syrjäytymisen ja laitoskierteen estämiseksi pyrittävä rajoittamaan niin lyhyeksi kuin se - erityisesti tuomion perusteena oleva rikollinen teko huomioon ottaen - rangaistusjärjestelmän yleisen hyväksyttävyyden kannalta suinkin on mahdollista, lakivaliokunta lausui.

Vuonna 2005 lakivaliokunnassa asiasta päättivät puheenjohtaja Tuija Brax (vihr.), varapuheenjohtaja Susanna Rahkonen (sd.) sekä jäsenet Esko Ahonen (kesk.), Lasse Hautala (kesk.), Tatja Karvonen (kesk.), 

Heli Paasio (sd.), Lyly Rajala (kok.), Jukka Roos (sd.), Tero Rönni (sd.), Petri Salo (kok.), Pertti Salovaara (kesk.),

Minna Sirnö (vas.), Timo Soini (ps.), Astrid Thors (r.), Marja Tiura (kok.) ja Jan Vapaavuori (kok.).

Eduskunta hyväksyi muutoksen.

 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja