Kansanedustajat haluavat lisätietoa päästökauppalaista

Päästökauppalailla yritetään osaltaan vähentää ilmastoa lämmittävien kasvihuonekaasujen syntymistä.

Eduskunnan talousvaliokunta on päässyt ratkaisuun päästökauppalain linjauksista. Vihreitä lukuunottamatta hallitus- ja oppositiopuolueet hyväksyvät hallituksen esityksen, vaikka vaativatkin kauppa- ja teollisuusministeriöltä selvitystä muiden EU-maiden pelisäännöistä ennen lain lopullista toteuttamista.

Hallituskin lähti siitä, että päästökauppa toteutetaan vain, jos kauppa EU:ssa alkaa. Lisäksi valtion halutaan osaltaan pistävän rahaa järjestelmään, jos uusille toimijoille varatut päästöoikeudet eivät riitä. Valiokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari ei halua arvioida mahdollista yhteisen rahan tarvetta, vaan korosti perälaudan olevan siltä varalta, ettei 2,5 miljoonan tonnin varaus uusille toimijoille riitä.

Päästökauppalailla yritetään osaltaan vähentää ilmastoa lämmittävien kasvihuonekaasujen syntymistä. Teollisuus on arvostellut ankarasti EU:n ja Suomen intoa lähteä ensimmäisenä päästökauppaan.

Vihreiden Merikukka Forsius-Harkimo olisi halunnut, että päästöjä olisi vähennetty hallituksen esittämää nopeammalla aikataululla. Puolue esitti vähennysten nopeuttamista jo keväällä vastaehdotuksessaan. Lisäksi Forsius-Harkimo paheksui verorahojen mahdollista käyttöä lisäoikeuksiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat