Mainos

Kansanedustajan "Syödään pakotteet" -sivulla on jo 62 000 peukkua

Kokoomuslaisen kansanedustajan järjestämä Facebook-kampanja kotimaisen ruuantuotannon hyväksi on kerännyt jo yli 62 000 tykkäystä.

Kansanedustaja Timo Heinonen ei hyväksy väitettä, että somessa on helppo klikkauksilla tukea "kaikenlaista kivaa" ilman että tekee ikinä mitään konkreettista asian hyväksi.

– Mistä tahansa mainoskampanjasta voidaan väittää niin. Kaikki 60 000 eivät varmasti osta 10 eurolla lisää suomalaisia elintarvikkeita kuussa, mutta pienistä puroista syntyy suuri virta. Tämä on mielipiteen muokkausta, jossa on kyse työpaikoista ja huoltovarmuudesta, Heinonen kertoo. 

Suomalaisen Työn Liiton laskelmien mukaan 10 euron kotimainen lisäostos kuukaudessa luo 10 000 uutta työpaikkaa.

– Valio on jo ilmoittanut yt-neuvotteluista, joiden päätyttyä työntekijöitä aiotaan lomauttaa. Pakotteiden pitkittyessä lomautukset saattavat muuttua irtisanomisiksi. Jos tällä kampanjalla saadaan edes ne työpaikat pelastettua.

Heinonen pelkää, että Venäjät pakotteet iskevät Suomeen luultua pahemmin.

– Kasvuennusteita joudutaan reivaamaan alaspäin, jos kriisiin ei saada ratkaisua, kokoomusedustaja toteaa.

Valion Venäjä-tuotteita jo alessa?

Citymarket-ketju mainostaa parhaillaan Valion puolen kilon voipakettia 2 eurolla ja Valion 750 gramman Arkijuusto-kimpaletta 5 eurolla. Joko Venäjä-ylijäämää myydään alella?

– Tämä kampanja päätettiin jo kuukausia sitten, emme nyt myy sellaista voita ja juustoa, jonka olisi pitänyt mennä Venäjälle, espoolaisen Ison Omenan Citymarket-kauppias Toni Pokela.

Pakotteet eivät ole vielä muutenkaan näkyneet Espoossa saakka.

– Pakotteista ei ole edes kyselty, mutta suomalaisesta ruuasta ja sen alkuperästä ja puhtaudesta on keskusteltu paljon asiakkaiden kanssa jo keväästä lähtien. Kyllä yksi parhaita keinoja vaikuttaa suomalaiseen työllisyyteen on ostaa suomalaisia elintarvikkeita, kauppias Pokela kertoi.

Asiakkaiden mielipiteet Venäjän elintarvikepakotteista ja suomalaisen ruuan suosimisesta jakaantuivat.

– Täällä kärsitään ihan vääristä syistä ja väärät ihmiset kärsivät pakotteista. Me voimme pistää vastaan, tehdä vastaisku, ja ostaa kotimaista, sellaisilta, jotka kärsivät välillisesti, toteaa espoolainen Jani Salovaara.

Hän oli juuri poiminut tämän periaatteen takia Valion juustoa ostoskoriinsa.

Sen sijaan espoolainen eläkeläinen Aarne Simonen painottaa hinta-laatusuhdetta.

– Se vähä mikä ostetaan, hinta-laatusuhde määrittelee homman. Kyllä varmaankin pitäisi ostaa suomalaista, mutta kahdella aikuisella eläkeläisellä kulutus on aika pientä. Lihoakaan ei saisi yhtään, jotta mahtuu vanhat puvut päälle, Simonen sanoo.

Helsinkiläisen Jaana Länsiön mielestä tilanne on vaikea.

– Koko juttu on kinkkinen: pitäisi suosia suomalaista, mutta koko pakotejutusta on hirveän vaikea tietää, mikä olisi oikea ratkaisu. Meidän työelämä kärsii pakotteista, ja tilanne Ukrainassa on aivan hirveä, pakko jotain tehdä, Länsiö pohti moneen suuntaan.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.