Kansanedustaja vaatii lakimuutosta Oulun insestitapaukseen liittyen: "Miten voi olla mahdollista, että hänen hätäänsä ei nähty?"

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) vaatii perusteellista selvitystä Oulun insestitapaukseen liittyen. 

– Tapaus on hirvittävä. Siihen ei löydy sanoja. On kaiken älyllisen ajattelun ulkopuolella, miten tällaista on voinut päästä tapahtumaan. Kuinka monien käsien ja katseiden läpi tämä hyväksikäytetty lapsi joutui kulkemaan, mutta kenenkään hälytyskellot eivät soineet? Miten voi olla mahdollista, että hänen hätäänsä ei nähty?, Juvonen kirjoittaa kannanotossaan.

Juvosen mukaan suomalainen terveyden- ja sosiaalihuollon sektori on kokenut Oulun insestitapauksen myötä samanlaisen kolauksen, kun 8-vuotiaan Vilja-Eerikan kuolemassa vuonna 2012.

– Onko kyseessä se, että salassapitosäännöt ovat olleet niin tiukkoja, että terveydentilaan liittyvistä asioista ei saa hiiskua kenellekään? Jäivätkö pienen tytön abortit siksi huomiotta? Vai onko kyse lainsäädännön epäkohdista, Juvonen kysyy.

Juvosen mielestä on väärin, että yleensä raskauden keskeytykseen vaaditaan kahden lääkärin lupapäätös, mutta alle 17-vuotiaan kohdalla raskauden keskeytykseen riittää voimassaolevan lain mukaan vain suorittavan lääkärin päätös.

– Tämä voi mahdollistaa sen, että raskaana olevan ja vaikkapa insestin uhriksi joutuneen lapsen todellinen tilanne jää huomaamatta, Juvonen sanoo.

Alaikäisen aborttiin kahden lääkärin lupa

Juvosen mielestä asia vaatii lainsäädäntömuutoksen ja hän aikoo tehdä asiasta eduskunnassa lakialoitteen. Juvonen vaatii, että lakimuutoksen myötä alle 17-vuotiaan aborttiin tulee olla kahden lääkärin lupapäätös.

– Koko tämä järkyttävä tapaus on tutkittava perinjuurin, myös terveydenhuollon kuin myös sosiaalihuollon osalta. Ei voi olla niin, että 11-vuotiaan raskauteen tai abortteihin ei kukaan puuttunut. Nämä tapaukset tulevat suoraan pimeyden ytimestä ja siksikin perusteelliset selvitykset ovat tarpeen, Juvonen vaatii. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja