Kansanedustaja maakaupoista: "Vaaroista ei voi enää vaieta"

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.) vaatii valtioneuvostolta ja puolustushallinnolta selkeää näkemystä ulkomaalaisten Suomessa tekemien maa- ja kiinteistökauppojen kokonaismäärästä.

- Olen järkyttynyt, tietoja tipahtelee jatkuvasti lisää, ilman että todella selvitetään ilmiön kokonaislaajuus ja merkitys Suomelle. Me kansanedustajat kaipaamme kansalaisten tavoin avointa keskustelua asiassa, sanoo Paloniemi.

Kansanedustaja Aila Paloniemen mielestä ei voi olla sattumaa, että maa-alueita ja kiinteistöjä hankitaan strategisesti tärkeiden alueiden lähettyviltä eri puolilla maata.

- Muutaman paikan vielä voisi jotenkin selittää, muttei kymmeniä. Mikäli ilmiössä ei nähdä uhkia, puolustushallinnon on tultava reilusti esiin ja kerrottava miksei. Pelkkä hyssyttely ei enää riitä, tykittää Paloniemi.

Paloniemi aikoo koota vapun jälkeen joukon ulko- ja puolustusvaliokuntaan kuuluvia kansanedustajia selvittämään tilannetta.

- Jollei hankinnoissa nähdä mitään kummallista eikä niihin todella liity minkäänlaista riskiä tai kysymysmerkkiä niin siitä on voitava avoimesti keskustella. Kansalaisten hämmennystä ei pitäisi ohittaa, muistuttaa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Aila Paloniemi.

Suomalaiset sinisilmäisiä

Kansanedustaja Arja Karhuvaara (kok.) ihmettelee valtioneuvoston, puolustushallinnon sekä suojelupoliisin hiljaisuutta ulkomaalaiskaupoista. Hänen mukaansa taustalla on sinisilmäisyyttä ja rohkeuden puutetta.

- Supo ja puolustusvoimat hokevat ettei syytä huoleen ole, perustelut kuitenkin puuttuvat. Samoin näkemys ilmiön laajuudesta, hämmästelee Karhuvaara.

- Asenne koko asiaan on outo ja ihmeellinen. Ei tarvitse olla paranoidinen kun tajuaa, että erilaisten kylpylä- ja lomakylähankkeiden kulisseissa on helppoa liikkua suuntaan jos toiseenkin. Kiinteistökaupat sotilasalueiden naapurissa ovat jo askeleita, joiden viimeistään pitäisi pistää keskeiset viranomaiset miettimään toiminnan todellisia motiiveja. Tontteja ja kiinteistöjä voi käyttää muuhunkin kuin lomailuun, Karhuvaara jatkaa.

Kokoomuksen kansanedustaja muistuttaa, että kautta aikojen tontteja ja kiinteistöjä on käytetty peitteenä pyrkimyksille, joiden toteuttaminen ei muuten olisi ollut mahdollista.

- Onko tämä 2000-luvun tapa miehittää maata vai onko kyse tiedustelutoiminnasta? Turvallisuusviranomaisten pitäisi perusteellisesti selvittää mistä ilmiössä todella on kysymys, Karhuvaara vaatii.

- Suomi voisi rajoittaa maakauppoja EU:n ulkopuolelle niin halutessaan. Ymmärrän toisaalta myös perustelut, joiden mukaan lainsäädännön uudistaminen ei tulisi tuottamaan toivottua tulosta, koska maata voidaan hankkia myös suomalaisten bulvaanien kautta niin ettei todellinen rahoittaja ja omistaja koskaan paljastu.

Puolustusvaliokunnassa hatarat tiedot maakaupoista

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Olli Nepponen (kok.) totesi MTV:lle ettei ollut tietoinen kaikista hankinnoista, joista MTV:n 45 minuuttia kertoi eilen ohjelmassaan. Ei, vaikka puolustusministeriöstä on tähän saakka vakuuteltu että poliittiset päättäjät ovat saaneet kaiken mahdollisen tiedon ulkomaalaisten maa- ja kiinteistökaupoista strategisesti merkittävien kohteiden läheisyydessä.

Nepponen ei kuitenkaan halunnut tässä vaiheessa kommentoida enempää puolustusvaliokunnan turvallisuusviranomaisilta saaman kokonaiskatsauksen puutteita.

Lue myös:

Blogi: Oudot rappiotilat huolestuttavat upseereja

Yhdysvallat on pitkään lähettänyt Suomeen tiedustelijoitaan, joista jotkut ovat tulleet tänne jo kouluikäisinä vaihto-oppilaina. USA:n valtio maksaa näille nyt jo nelikymppisiksi varttuneille informanteille yhä vuosittaisia lomia Suomeen, jotta he pystyvät ylläpitämään kielitaitoaan ja vanhoja kontaktejaan.

Näin toimii suurvalta. Venäjäkin on mahtivaltio. Miten venäläiset toimivat?

Aiheesta lisää Jussi ErosenKolme varttia -blogissa

Lue myös:

    Uusimmat