Mainos

Kansanedustaja Kreikka-vakuuksista: Puhukaa ministerit totta

Kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti kehottaa valtionjohtoa puhumaan totta.

Hän on syyttänyt valtiovarainministeri Jutta Urpilaista (sd.) ja pääministeri Jyrki Kataista (kok.) kansan harhaanjohtamisesta.

Lehden mukaan ministerit ovat antaneet harhaanjohtavia tietoja Suomen takausosuudelleen saamista vakuuksista Kreikan apupaketissa.

– Ei ole myönnetty, että vakuuksia ei saatu. Nyt selitetään de facto, että saatiin sen tyyppinen ratkaisu, että Suomi saa kaikissa olosuhteissa rahansa takaisin. Näinhän ei käynyt.

Pääministeri Jyrki Katainen runnoi heinäkuun lopun EU-huippukokouksessa Suomen haluaman vakuuslausekkeen kokouksen päätösasiakirjaan.

Lauseke menee näin: "Tarvittaessa perustetaan vakuusjärjestelyt, jotta euroalueen jäsenvaltioille niiden ERVV:lle (väliaikainen rahoitusvakausväline) antamista takauksista aiheutuva riski voidaan kattaa."

Avainsanana on kuitenkin "tarvittaessa".

– Lähtökohtanahan oli, että se olisi ehdoton vaatimus. Sehän ei täyttynyt, Lehti näpäyttää.

Lehden mukaan ministereiden olisi pitänyt avoimesti myöntää, ettei tavoitteita saavutettu.

– Olisi pitänyt sanoa, että emme saaneet sitä, mitä haimme. Tähän tulimme. Mitä tehdään? Sehän on se, joka vastaa totuutta.

– Eikä ole mitään häpeää tunnustaa, ettemme saaneet sitä, mitä halusimme. Nämä ovat vaikeita asioita.

Katainen sopi muiden euroryhmien johtajien kanssa heinäkuun lopun kokouksessa, että euroalueen ja Kansainvälisen valuuttarahaston uuden Kreikka-tuen suuruus on noin 109 miljardia euroa. Suomi osallistuu tukeen väliaikaisen vakausvälineen kautta 1,4 miljardin euron takauksilla.

Suomen tukeen liittyy vielä kuitenkin parlamenttivarauma, jonka mukaan eduskunnan on hyväksyttävä Kreikka-paketin sisältö myöhemmin syksyllä.

Lehden näkemyksistä kertoi ensimmäisenä tämän päivän Keskisuomalainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.