Kansallissoitin siirtyi sähköiselle 2000 -luvulle

Suomen kansallissoitin - kantele - on kokenut suuren muutoksen osittain EU-rahoitteisessa tuotekehitysprojektissa. Soittimen uusi idea kaivaa kanteleesta Väinämöisen alkuvoimaa ja se muuttaa uuden kansanmusiikin esitystapoja.

Sitten Väinämöisen päivien Suomen kansallissoitin ei ole kokenut kovinkaan mullistavia rakennemuutoksia. Mutta nyt tulee muun muassa SITRAn rahoitustuella ja EU -rahalla radikaalisti tuotekehitelty 2000 -luvun versio, hinnaltaan noin 60 000 markkaa.

-Ei kanteleeseen ole kohdistunut mitään odotuksia. Osa on pitänyt sitä tavallaan pyhäinjäännöksenä, johon ei saa koskea - osa muuten vaan tylsänä. Tottakai sitä piti ruveta kehittämään, kertoo soitinrakentaja Hannu Koistinen Rääkkylästä.

Sysäyksen antoi rock-pohjaisen nykykansamusiikkiyhtye Hedningarnan alkuvoimainen esitystyyli.

-Se innoitti minua lähtemään hakemaan kanteleesta samanlaista voimaa. Kalevalassa puhutaan Väinämöisen soiton valtavasta voimasta, kertoo Koistinen. Uutta on muotoilu ja maailma, jonka se avaa perinteiseen soittimeen tottuneelle muusikolle. Kansanmusiikkia voi toki silti yhä soittaa uudellakin kanteleella.

-Toki. Nytkin tää yhtye soittaa kansanmusiikkia - uutta kansanmusiikkia - missä on sähkökantele mukana, sanoo kanneltaja Timo Väänänen Sibelius-Akatemiasta. Soitettaessa soitin on vähän kallellaan katsojaan päin.

-No siinä oikeestaan yritetään ottaa kontaktia yleisöön. Kantelehan on aina ollut sellainen perinteinen, meditatiivinen soitin ja semmoinen sisäänpäin kääntynyt soitin. Tässä nyt yritetään saada sellaista toisenlaista asennetta myös soittajalle.

Yleisöön otetaan kontaktia ja rohkeesti katsotaan jopa yleisöä, mitä kanteleensoittaja ei useinkaan tee, sanoo Väänänen. Katsekontaktit yleisöön otetaan ensi kesän kansanmusiikkijuhlilla Rääkkylässä ja Kaustisilla. Nyt harjoitellaan ohjelmistoa.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat